mascarpone = Italian cream cheese
mascarpone = fromage à la crème italien
mascarpone = formaggio cremoso
Mascarpone = italienischer Topfen, Weisskäse
mascarpone = queso crema italiano
Grupper inom
Övriga färskostar:
- Osttyp: Färskost ("Cream cheese") av komjölk.
- Ursprung: Abbiategrasso Lombardiet, Italien.
- Tillverkning: Tekniskt sett är Mascarpone kanske inte en ost. Man värmer grädde till cirka 85°C. Därefter rör man ner försikt vinsyra (tartaric acid). Blandningen får sedan vila i kyla. Sedan avskiljs vasslen och produkten förpackas.
- Form: Homogen, mjuk och krämig massa.
- Användning: Osten äts framförallt i desserter till exempel i efterrätten Tiramisu. Används även naturell till frukt eller som tillbehör till varmrätter som risotto. Används liknande crème fraiche till exempel i såser. Den kan ersättas med ricotta, som är ett magrare alternativ.
- Passande dryck:
- Ytskikt: Vit, eller svagt ljusgul.
- Snittyta: Vit, eller svagt ljusgul.
- Konsistens: Krämig påminnande om crème fraiche, men tjockare i konsistensen.
- Smak: Mild, gräddig, något syrlig.
- Lagring: Lagras ej.
- Fetthalt: Helfet ost, fetthalt cirka 40%.
- Förvaring: +2 till +8°C. Oöppnad förpackning håller 2-3 veckor.
- Kommentar:
© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-12
Läs mer
Recept med Mascarpone
Det finns 15 recept med Mascarpone
-
Morotsmuffins med mascarponetopping
Tid: 25 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Jordgubbs- och mascarponeknyten (utan socker)
Tid: 30 min , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Canderel
-
Smördegstarteletter med äpple och mascarpone
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Crema diplomatica, italiensk äggkräm
Tid: 45 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Äppelsoppa eller äppelkräm med äppelkrutong
Tid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Mörk chokladpannacotta med vallmoflarn
Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Rent-a-Chef
-
Kryddostskorpa
Tid: 10 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Rent-a-Chef
-
Cannelonni med Quorn och mascarpone
Svarighet: Medel, Receptgivare: C. Perelli
-
Chokladpizza med mascarpone och jordgubbar
Tid: 45 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Obakad cheesecake med vit choklad och konjaksblåbär
Tid: 25 min (+ 3 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan