Latin: Lens culinaris

Engelsk översättning lentils

Fransk översättning lentilles

Italiensk översättning lenticchie

Tysk översättning Linsen

Spansk översättning lentejas

Linser (Lens) är ett släkte inom familj ärtväxter med sex arter hemma­hörande i södra Europa, Afrika och Asien. Liksom för bönor ligger fröna i ärtbaljor. Linser tillhör de äldsta kulturväxter som mänskligheten använt som föda. Arkeologerna har hittat linser i lerkrukor som är mer än 10.000 år gamla. Den ur mat­synpunkt mest intressanta arten är lins.

Lins (Lens culinaris) finns i ett stort antal olika varianter. Linser benämns oftast enligt färg, inte enligt sortnamn t.ex. som laird, eller puy. Det är en liten, upprätt, luden, 1-årig ört, 2-4 dm hög liknande vicker. Bladen är parbladiga med klängen, blommorna är vanligen vita eller ljust lila-blå, men kan också vara rosaröda. Baljorna är platta och små drygt centimetern lång, vanligen innehållande två små, platta frön. 1 dl torra frön innehåller runt 1300 frön. Omogna frön är gröna, mogna kan vara grönbruna, grönsvarta, bruna, röda eller gula. Man talar också om bleka eller ljusa linser. Linser odlas flitigt runt om i världen, runt Medelhavet, i Mellanöstern, Indien och länderna intill, samt i norra Nordamerika. Kanada sägs vara världens största exportör av linser till över 100 länder, följt av Indien och därefter Turkiet.

  • Vikt i butik: 1 dl torra linser = 75-90 gram = cirka 180 gram som kokt (3 dl). 1 dl kokt väger 60-65 gram.
  • Smak: Jordig bönkaraktär.
  • Alternativ vara: Olika linser är utbytbara mot varandra.
  • Försäljning: Säljs torra eller konserverade året om. Torra förekommer som hela, splittade eller skalade.
  • Förvaring: Torra linser förvaras torrt och mörkt. Efter ett år bleknar de och blir mer svårkokta. Öppnad burk förvaras i kylskåp upp till en vecka.

Hälsa: Linser är näringsrik mat rika på protein, fibrer, vitamin B, järn och fosfor. Amerikanska Health Magazine har utnämnt linser till en av de fem hälsosammaste livsmedlen. 

Näringsvärde: Bönor, ärter och linser är speciellt näringsrika jämfört med andra grönsaker. Man bör dock inte jämföra torkade produkter med färska, utan i stället näringsvärdet i varan som den äts. Färska grönsaker som sallat, tomater och liknande innehåller omkring 25 Kcal/100g, undantaget gröna ärter som har cirka 70 Kcal. Torkade ärter, bönor och linser är energirika även när kokt (105-130 Kcal) med sojabönor i topp. De är också proteinrika, kokta sojabönor 11%, bönor och linser cirka 8%, samt gröna färska ärter 5% (grönsaker allmänt cirka 1%). Sojabönor är för övrigt anmärkningsvärt fettrika med 6% till skillnad från andra grönsaker (mindre än 1%). I synnerhet soja är en viktig basföda i många asiatiska länder. För vegeterianter är soja, bönor och linser viktiga proteinkällor. Jämför med korv som har proteinhalt 10-20%.

Odla: Linser odlas på liknande sätt som bönor. De behöver en period av 2-3 veckor i soligt torrt väder inför skörd för att bönskidorna skall torka. Odlas inte kommersiellt i Sverige.


SÅ ANVÄNDS LINSER

Omogna gröna baljor med frön kan ätas färska som grönsak. Mogna (torra) frön kokas i grytor, soppor, pajer, gratänger, i vegetariska biffar, patéer, puréer, sallader och som tillbehör till mat. De går även att grodda. Av fröna framställs också linsmjöl. I Asien blandas ofta linser med ris som har likartad koktid, t.ex. i den indiska rätten khichdi eller i den egyptiska nationalrätten kushari.


SÅ TILLAGAS LINSER

Blötläggning: Skölj linserna. Linser behöver inte blötläggas, men blir större och koktiden förkortas något om linserna blötläggs i en till två timmar före tillagnig.

Koka torra linser: Linser har kort koktid. Tillsätt linserna i 3-dubbla mängden nytt vatten och låt sjuda under lock på svag värme. Hela linser som lättkokas brukar behålla formen, medan splittade, delade och linser utan skal blir mosiga.

Koktid: Hela linser sjudes i 10-20 minuter, ibland ännu längre. Se förpackning. Splittade/delade linser cirka 5 minuter. Burklinser värms upp.

Läs mer

Gröna linser

Gula linser

Röda linser

Svarta linser

Bruna linser

Om bönor

Om ärter

Linsgroddar

Grodda linser

Bild: Lens culinaris

Recept med Om linser

Det finns 11 recept med Om linser