Gula linser

Fotograf/bild: TradeWheel. lentil dal

Gula linser

(gula linser)

Engelsk översättning yellow lentils, tan lentils

Fransk översättning lentilles jaunes

Italiensk översättning lenticchie gialle

Tysk översättning gelbe Linsen

Spansk översättning lentejas amarillas

Gula linser är biologisks varianter av arten Lins (läs mer > Om linser). Det är vanligen små skalade och oftast splittade linser som lätt mosar sig vid tillagning. En stor variant (frö > 5 mm) är den mexikanska sorten Macachiados.

  • Vikt i butik: 1 dl torra linser = 80 gram = 170 gram när kokt (2,5-3 dl). 1 dl kokta linser = 60 gram.
  • Smak: Bönkaraktär, lätt nötig smak.
  • Alternativ vara: Röda linser eller andra linser.
  • Försäljning/säsong: Torkade säljs året om, dock sällsynt förekommande i svenska butiker.
  • Förvaring: Torra linser förvaras torrt och mörkt. 


SÅ ANVÄNDS GULA LINSER

Kokar lätt sönder och passar därför bäst i grytor, soppor, pajer, gratänger, vegetariska biffar, patéer och puréer. Se recept Yellow dal tadka.

Blötläggning: Skölj linserna. Linser behöver inte blötläggas.

Koka torra linser: Tillsätt linserna i 3-dubbla mängden vatten och låt sjuda under lock på svag värme. Koktid 10-15 minuter. Se förpackning. Koktid splittade/delade linser: 5 minuter. Burk: Uppvärmning.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-07

Läs mer

Röda linser

Om linser

Recept med Gula linser

Det finns 1 recept med Gula linser