Grupper inom
Svenska hårdostar (}):
Första gången som Prästost omnämndes var i den stockholmska dagstidningen Dagligt Allehanda 1771. Speciellt intressant är att den där omtalas som ”Smålands- eller så kallad prästost”. Medan ”vanlig” ost gjordes av skummjölk tillverkades prästostarna på 1700-talet för det mesta av oskummad mjölk. Ibland förstärkte man smaken ytterligare med grädde, brännvin, konjak, kummin, kryddnejlikor och kanel.
Ursprung: Sverige, från prästgårdar på 1700-talet.
Osttyp: Grynpipig, cylindrisk hårdost, 12-15 kg, komjölk.
Ytskikt: Vax.
Snittyta: Ljusgul-gul, oregelbundna pipor, rundade finns.
Konsistens: Halvhård, jämnt smältbar, skivbar.
Smak: Stark, aromatisk, fyllig, något besk.
Lagring: Minst fyra månader.
Fetthalt: 31-35%. Lätt: 17%.
Förvaring: Högst +10°C, kan frysförvaras i max 3 mån.
Kommentar: Först omnämnd som prästost 1771 i tidningen Dagligt allehanda. Namnet härstammar från att bönderna i gamla tider betalade sitt "tionde" till prästen.
Recept med Präst ®
Det finns 12 recept med Präst ®
-
Ostbricka
Tid: 5 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Grönsaksfrittata med morotsaioli
Tid: 40 min (+ 20 min) , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Broccolifrittata med prästost och rödlök
Tid: 40 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Risotto med kantareller och skinka
Tid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Sotad oxfilé med prästostcreme på grovt bröd (plockmat)
Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Senapsstekt tuppbröstfilé
Tid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Prästost, löjrom och ägg i pajskal
Tid: 3 tim (+ 24 tim) , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Peter Jelksäter, Kocklandslaget
-
Oxfilé surpris med rödvinssås
Tid: 1 tim 15 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare:
-
Brynta sommarkantareller med lagrad prästost, torkade lingon och pepparrot
Tid: 35 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Johannes Persson
-
Oxfilécarpaccio med syltade kantareller och prästost
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan