Sverige är unikt med sitt stora utbud av bra hårdostar. Vi har långa tradition av att tillverka hårdostar som sträcker sig tillbaka ända till 1700-talet. Under 1800-talet förnyades den svenska osttillverkningen vid slottens och herrgårdarnas ysterier. Utländska mejerister kallades in för att efterlikna kända kontinentala osttyper. På mejeri­skolan Bjärka-Säby skapades t.ex. osten Herrgård.

Andra världskriget påverkade konsumtionsmönstret mot magra hårdostar. 1940 infördes förbud mot tillverkning av ost med en fetthalt över 30% av torrsubstansen (torrsubstans 30+ = 17 %+ fett i färdig ost. Läs mer > Fetthalt i ost). Detta förbud upphörde inte förrän 1949 då man åter kunde tillverka helfet ost. Men svenskarna hade då lärt sig att uppskatta mager ost, något som märks än idag. Läs mer > Mager osthistoria (länk nedan).

Indelning: Svenska hårdostar kan indelas i tre grupper.

  1. Traditionella hårdostar med lång lagringstid. Exempel Grevé och Västerbotten. Läs mer > Tillverkning hårdost.
  2. Ytmognad hårdost (kittostar) är karaktärsostar som behandlas med bakteriekulturer på ytan för att påskynda mogningen. Exempel: Havarti. Läs mer > Om kittostar.
  3. Skorpfri hårdost förpackas i plastfilm efter tillverkningen och innan lagring. Osten får mogna i förpackningen under kort lagringstid. Exempel: Hushållsost. Läs mer > Saltning, torkning hårdost.


SÅ ANVÄNDER SVENSKEN HÅRDOST

Svensken använder hårdost främst som smörgåspålägg, men den kan användas i soppor, pajer, såser, sallad, till ostfondue, som krydda eller garnering i gratänger, på crêpes, till varma smörgåsar, till pastan etc.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-12

Läs mer

Fetthalt i ost

Om kittostar

Osthistoria

Om hårdostar

Tillverkning hårdost

7. Saltning, torkning hårdost

Så används ost }

Ostforum

Mager osthistoria

Recept med Svenska hårdostar (})

Det finns 55 recept med Svenska hårdostar (})