Svensk "ansjovis" dvs skarpsill

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Svensk ansjovis ¤

(Ansjovisfräs)

Svensk "ansjovis" är inte från arten ansjovis utan är skarpsill (läs mer > Ansjovis och sardell). Den saluförda ansjovisen är marinerad och konserverad.

  • Vikt: Svensk inlagd ansjovis väger orensad cirka 17 gram per styck, filé 5 gram.
  • Smak: Mycket salt och kryddig smak. Den är rik på umami och därför en smakförstärkare. Se > Umami. Helkonserverad ansjovis är godare än filéerna.
  • Alternativ vara: Svensk ansjovis och sardell kan ersätta varandra i avsaknad av respektive vara.
  • Försäljning: Svensk ansjovis säljs konserverad, hel eller filéad, i plåt- eller glasburk.
  • Förvaring: Kylkonserv som förvaras kallt. Lång hållbarhet om oöppnad, cirka 6 månader. Öppnad burk hållbar en vecka.


SÅ ANVÄNDS SVENSK ANSJOVIS

Helkonserverad ansjovis rensas på maginnehåll och ryggben. Filéerna passar utmärkt tillsammas med ägg till frukost eller som smörgåspålägg. Den fungerar utmärkt som smaksättare i gratänger och andra rätter.

Klassiska rätter med svensk ansjovis:

  • Ansjovisfräs är klassisk på smörgåsbordet eller som smörgåspålägg. Finhackade hårdkokta ägg blandas med finhackad, smörstekt lök och finhackad ansjovis. Allt fräses hastigt tillsammans i het panna. Rätten tappar smak om den inte äts nystekt.
  • Gubbröra som är en blandning av ägg, ansjovis, lök med mera. "Gubbamat" som äts på hårt bröd. Se dito recept.
  • Solöga/fågelbo är en annan liknande gubbamat bestående av hackad ansjovis, lök, kapris och rödbetor som läggs i ring runt en rå äggula. Se dito recept.
  • Janssons frestelse som är en potatisgratäng med lök och ansjovis. Klassisk vickningsmat och på smörgåsbordet. Se dito recept.
  • Ansjovisströmming är en gratinerad strömmingslåda med ansjovis inrullad i strömmingen. Se dito recept.
  • Wienerschnitzel (och fläskschnitzel) på svenskt vis brukar toppas med citronskiva och sardell eller svensk ansjovis. Gäller inte det österrikiska originalreceptet. Se dito recept.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2015-08

Läs mer

Umami - den femte grundsmaken

Ansjovis och sardell

Recept med Svensk ansjovis ¤

Det finns 55 recept med Svensk ansjovis ¤