Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Fiskpastej, fiskpaté, fiskmousse
(1. fiskpastej, fiskpaté, fiskmousse, fiskterrin 2. laxpaté 3. böcklingpastej, böcklingmousse, böcklingpaté)
1. fish pâté, fish mousse, fish terrine 2. salmon pâté 3. buckling pâté, mousse
1. pâté de poisson, mousse de poisson, terrine de poisson 2. pâté de saumon 3. pâté de hareng fumé, mousse
1. paté di pesce, mousse di pesce, terrina di pesce 2. paté di salmone 3. paté di aringa affumicata, mousse
1. Fischpastete, Fischmousse, Fischterrine 2. Lachspastete 3. Bücklingpastete, Mousse
1. paté de pescado, mousse de pescado, terrina de pescado 2. paté de salmón 3. paté de arenque ahumado
Fiskpaté är färs av olika fiskar som ugnsbakas i form, ibland kallad fiskterrin eller fiskmousse. Det svenska ordet "pastej" brukar inte användas om färserad fisk, "paté" har högre status. Urbenad fisk tillsammans med andra ingredienser som ägg, potatismjöl, grädde samt kryddor, mixas till fin smet som sedan hälls i större eller mindre formar som sedan ugnslagas. Fiskpaté finns ibland att köpa i butikernas delikatessavdelning. Läs mer > Pastej & paté.
Böcklingpastej (böcklingmousse, böcklingpaté) är inte en paté i vanlig bemärkelse, det vill säga inte ugnsbakad. Eftersom böcklingen redan är tillagad är vidare tillagning inte nödvändig. I stället blandas rensad böckling på olika sätt till en krämig massa t.ex. med crème fraiche, finhackad gräslök och gelatinblad. Böcklingpastej konserverad i tub kan förekomma i butikernas kyldisk. Läs mer > Böckling, rökt fisk.
SÅ ANVÄNDS FISKPATÉ
Fiskpatéer äts kylskåpskalla, vanligen som förrätt eller serverad på smörgåsbordet. Böcklingpaté eller mousse kan också servras som förrätt, men vanligare är att servera den som eleganta små andwich på ett mörkt bröd.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-01
Läs mer
Recept med Fiskpastej, fiskpaté, fiskmousse
Det finns 6 recept med Fiskpastej, fiskpaté, fiskmousse
-
Fiskfärs - grundrecept
Tid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Annes böcklingmousse (förrätt)
Tid: 30 min (+ 5 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Laxpaté med dill
Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Laxterrin
Tid: 1 tim 20 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Fiskpaté med räkor
Tid: 45 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Böcklingmousse med gräslökssås i tomat (förrätt)
Tid: 1 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Karin Chädström