Färdig smördeg
(färdiglagad smördeg, färdig grönsakssmördeg)
ready-made puff pastry
pâte feuilletée pręte ā l´emploi
pasta sfoglia pronta all´uso
gebrauchsfertiger Blätterteig
hojaldre listo para usar
Smördeg (tusenbladsdeg) är som namnet anger en deg med mycket smör, som skiktats mellan många lager deg. Gräddad blir resultatet mycket fluffigt och frasigt. Varianter av degen är så kallad "enkel" smördeg, wienerbrödsdeg och croissantdeg (finns dock inte färdiglagade att köpa). Det är en ganska komplicerad och tidskrävande att tillreda smördeg (läs mer > Om smördegar). Dessbättre finns det färdig deg att köpa i handeln som fungerar väl. Andra färdiglagade fluffdegar i handeln är filodeg och vårrulledeg (se respektive). Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
- Försäljning: Det finns färdig färsk smördeg i rulle och fryst i plattor att köpa i butik. Ibland smaksatt. Även i stänger och glutenfri förekommer.
- Fryst smördeg i plattor: Vanligen 4-pack ā 100 gram/styck, 4-5 mm tjock, 8x17 cm eller 10x30 cm.
- Färsk smördeg i rulle: Vanligen 2 mm tjock, storlek 20x40 cm, eller 27x 34 cm, vikt runt 250 gram.
Tyvärr anges sällan storleken på paketen vilket ofta har betydelse, eftersom degen inte kan knådas samman. Däremot kan fryst smördeg kavlas ut till dubbel storlek 2 mm tjock och färsk deg kan läggas på varandra, med lite fukt emellan och sedan lätt kavling, för att få dubbel tjocklek (4 mm). - Alternativ vara: Hemlagad smördeg. Se recept > Hemlagad smördeg i 729 skikt; eller > Enkel smördeg.
- Jämförpris: Fryst 30-60 kr/kg, färsk 60-80 kr per kilo. Specialvarianter 100-200 kr/kg.
- Förvaring: Fryst hållbar i 6 månader enligt producent (tinad kan inte frysas om). Färsk i kylskåp 1 månad enligt leverantör. Gäller oöppnad förpackning. Överskott sparas i kylskåp inlindat i folie och smörpapper/folie mellan lagren. Bör användas inom några dagar. Risk för uttorkning, även i frysen. Kan återfuktas med vattenspruta, varefter degen får ligga och dra i kylskåpet några timmar innan användning.
SÅ ANVÄNDS SMÖRDEG
Smördeg används till fluffiga bakverk av varierande slag (läs mer > Om smördegsbakelser), som pajdeg eller till inbakning av mat. Degen skall vara kylskåpskall inför användning och så kall som möjligt vid beredning och inför gräddning. Frysta färdigformade bakverk och frysta plattor kan gräddas direkt, det tar bara liten längre tid. Smördeg kan inte knådas samman på nytt, laminaten (skikten) förstörs. Därför är den större färska, färdiga smördegen ofta bättre till vissa recept än de frysta mindre plattorna. Degen tillagas i het ugn (180-250°C) tills blekgula, ljusbruna eller bruna. Tas de ut tidigt sjunker de ihop. Läs mer > Om smördegar.
Š Kunskapskokboken. Reviderat 2020-09
Läs mer
Färdig vårrulledeg, dumplingsdeg
Recept med Färdig smördeg
Det finns 55 recept med Färdig smördeg
-
Smördegspaj med currykyckling
Tid: 1 tim 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Bouchée ā la Reine, drottningens vol-au-vent
Tid: 1 tim (+ 45 min) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Fluffiga varma sardiner
Tid: 25 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Frasig smördegsinbakad korv ¤
Tid: 25 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Ansjovissnurror med brynt lök (plockmat)
Tid: 20 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Irländsk viltpaj på svenskt vis
Svarighet: Medel, Receptgivare:
-
Molin, vindmölla, franska julstjärnor
Tid: 45 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Krämig musselsoppa under smördegstäcke
Tid: 45 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Frasknyten, chouxdeg i smördegspaket
Tid: 1 tim 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Kanapéer med 4 fingrar, franska palmiers
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan