(färdiglagad smördeg, färdig grönsakssmördeg)
ready-made puff pastry
pâte feuilletée pręte ā l´emploi
pasta sfoglia pronta all´uso
gebrauchsfertiger Blätterteig
hojaldre listo para usar
Smördeg (tusenbladsdeg) är som namnet anger en deg med mycket smör, som skiktats mellan många lager deg. Gräddad blir resultatet mycket fluffigt och frasigt. Varianter av degen är så kallad "enkel" smördeg, wienerbrödsdeg och croissantdeg (finns dock inte färdiglagade att köpa). Det är en ganska komplicerad och tidskrävande att tillreda smördeg (läs mer > Om smördegar). Dessbättre finns det färdig deg att köpa i handeln som fungerar väl. Andra färdiglagade fluffdegar i handeln är filodeg och vårrulledeg (se respektive). Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
SÅ ANVÄNDS SMÖRDEG
Smördeg används till fluffiga bakverk av varierande slag (läs mer > Om smördegsbakelser), som pajdeg eller till inbakning av mat. Degen skall vara kylskåpskall inför användning och så kall som möjligt vid beredning och inför gräddning. Frysta färdigformade bakverk och frysta plattor kan gräddas direkt, det tar bara liten längre tid. Smördeg kan inte knådas samman på nytt, laminaten (skikten) förstörs. Därför är den större färska, färdiga smördegen ofta bättre till vissa recept än de frysta mindre plattorna. Degen tillagas i het ugn (180-250°C) tills blekgula, ljusbruna eller bruna. Tas de ut tidigt sjunker de ihop. Läs mer > Om smördegar.
Š Kunskapskokboken. Reviderat 2020-09