Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 318

Kcal / portion: 250

GBR (GI) / port: 7
Recept: 1002 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 18%
Kolhydrater: 36%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Smördegsplattor fryst 200.0 gram 79%
Sylt 1.0 dl 21%
Kockskolan:
Om smördegar > Äts ej
Om smördegsbakelser > Äts ej
Om laminerade degar > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min )
- Smördeg: Här passar färdiga frysta smördegsplattor 4,5 mm tjocka 8x17 cm. Fryst degs tinas till kylskåpskall. Smördeg skall vara kall när den sätts in i ugnen. Arbeta med en plåt i taget och snabbt. Smördegsrester kan inte knådas samman till ny deg, då förstörs lamineringen. Däremot kan smördegsark läggas på varandra och kavlas tunnare. Läs mer > Om smördeg.
- Förvärm ugnen på 225°C i god tid.
- Forma: Ta ut två plattor ur kylskåpet. Kaval ut dem 25% på mjölat bord till 3 mm tjocklek och 10x20 cm stora. Halvera till plattor 10x 10 cm. Lägg över på ugnsplåt med bakplåtspapper.
- Skär snitt från hörnen halvvägs in till mitten. Vik in varannan snitt mot mitten och tryck lätt till. Lägg eller spritsa en klick sylt i mitten.
- Grädda: Sänk värmen till 180-200°C och grädda i 15-20 minuter tills de fluffat upp och fått gyllenbrun färg.
Kockens kommentar
Molin = väderkvarn (vindmölla) på franska. En variant på detta recept är Finska julstjärnor. Se dito recept.Alternativ
Fler recept inom Smördegssbakelser ¤
Liknande recept som Molin, vindmölla, franska julstjärnor
-
Pâte feuilletée, fransk smördeg
Tid: 1 tim (+ 8 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Svensk smördeg
Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Blixtsmördeg, pâte demi-feuilletée, flaky pastry, amerikansk smördeg
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pain aux raisin, frasiga romrussinbullar
Tid: 1 tim (+ 8 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Puits d´amour, kärlekens brunn
Tid: 30 min (+ 45 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Eccles cakes, engelska korintkakor
Tid: 45 min (+ 4 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Banbury Cakes, engelska smördegskakor
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Jalousie d´armande, jalusi med mandelkräm
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kouign-Amann, krispigt normandiskt smördegsbakelse
Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Skarpskyttar
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan