Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 396

Kcal / portion: 141

GBR (GI) / port: 4
Recept: 3383 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 24%
Kolhydrater: 39%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Smördeg 760.0 gram 89%
Strösocker 1.0 dl 11%
Kruskavel > Äts ej
Kockskolan:
Om smördegar > Äts ej
Om smördegsbakelser > Äts ej
Om snittar, kanapéer > Äts ej
Om laminerade degar > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min + 1 tim )
- Smördeg: Tillred smördeg enligt recept Smördeg i 729 skikt (extra tidsåtgång 10 timmar), eller använd färdig smördeg, helst färsk i rulle. Frysta smördeg tinas lätt. Degen skall vara kylskåpskall vid beredning och helst också innan gräddning.
- Kavla ut degen på mjölat bord till en rektangulär platta ½-1 cm tjock. Strö ett tunt lager socker på degen.
- Vikning: Det finns olika vikningstekniker, denna enligt bild ovan. Sockra efter varje vikning.
- Vik in båda långsidorna så att de möts i mitten.
- Vik degen dubbel så att kortsidorna möts.
- Vik slutligen ihop långsidorna.
Nu har det blivit en dubbelvikt deg med fyra fingrar. Låt degen ligga inplastad i kylskåpet i en halvtimme. - Förvärm ugnen på 225°C.
- Skär degen i centimetertjocka skivor. Lägg på plåt med bakplåtspapper, med snittytan ner, 6 stycken per plåt. Lägg övriga bitar i kylen i avvaktan på gräddning.
- Grädda mitt i ugnen i cirka 8 minuter. Vänd dem på plåten och grädda i ytterligare 5 minuter. Vänd bakverken, grädda ytterligare i 5 minuter.
- Låt kakorna kallna på galler. De är godast nygräddade. Kan förvaras 1-2 dagar i svalt utrymme, eller frysas i 1-2 månader.
Kockens kommentar
Kanapéer (fr. palmiers) kan formas på olika sätt hjärtan, kringlor, eller "elefantöron" och smaksättas med kanel, kokosflingor, choklad eller på annat sätt enligt egen kreativitet. Läs mer > Smördegsbakelser.Kanapé (fr. canapé) är i vanliga fall inte ett bakverk utan det vi vanligen kall "snittar", det vill säga små brödbitar med små läckerheter ovanpå. Läs mer > Om snittar, kanapéer.
Blixtsmördeg: Ett enkelt hemlagat alternativ till smördeg är så kallad blixtsmördeg. Det ger luftigt bröd men inte lika frasigt (se dito recept). Läs mer > Om smördegar.
Alternativ
Fler recept inom Smördegssbakelser ¤
Liknande recept som Kanapéer med 4 fingrar, franska palmiers
-
Pâte feuilletée, fransk smördeg
Tid: 1 tim (+ 8 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Svensk smördeg
Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Blixtsmördeg, pâte demi-feuilletée, flaky pastry, amerikansk smördeg
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pain aux raisin, frasiga romrussinbullar
Tid: 1 tim (+ 8 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Puits d´amour, kärlekens brunn
Tid: 30 min (+ 45 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Eccles cakes, engelska korintkakor
Tid: 45 min (+ 4 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Banbury Cakes, engelska smördegskakor
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Jalousie d´armande, jalusi med mandelkräm
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kouign-Amann, krispigt normandiskt smördegsbakelse
Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Skarpskyttar
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan