Kanapéer med 4 fingrar, franska palmiers

Foto: Art of Dessert

Kanapéer med 4 fingrar, franska palmiers

Lägg till ingredienser

Antal: 24

Smördeg

760.0 

gram

Smördeg färsk färdig

 

 

Strösocker

1.0 

dl

Mjöl till utbakning

 

 

Bakplåtspapper

 

 

Kruskavel >

 

 

 

Kockskolan:

 

Om smördegar >

 

 

Om smördegsbakelser >

 

 

Om snittar, kanapéer >

 

 

Om laminerade degar >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 396

Kcal / portion: 141

GBR (GI) / port: 4

Recept: 3383 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 24%

Kolhydrater: 39%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 36 gram)

Ingredienser

Visa:

Smördeg 760.0 gram 89%

Smördeg färsk färdig 0%

Strösocker 1.0 dl 11%

Mjöl till utbakning 0%

Bakplåtspapper %

Kruskavel > Äts ej

 

Kockskolan:

Om smördegar > Äts ej

Om smördegsbakelser > Äts ej

Om snittar, kanapéer > Äts ej

Om laminerade degar > Äts ej

Tillagning (30 min + 1 tim )

  1. Smördeg: Tillred smördeg enligt recept Smördeg i 729 skikt (extra tidsåtgång 10 timmar), eller använd färdig smördeg, helst färsk i rulle. Frysta smördeg tinas lätt. Degen skall vara kylskåpskall vid beredning och helst också innan gräddning.
  2. Kavla ut degen på mjölat bord till en rektangulär platta ½-1 cm tjock. Strö ett tunt lager socker på degen.
  3. Vikning: Det finns olika vikningstekniker, denna enligt bild ovan. Sockra efter varje vikning.
    - Vik in båda långsidorna så att de möts i mitten.
    - Vik degen dubbel så att kortsidorna möts.
    - Vik slutligen ihop långsidorna.

    Nu har det blivit en dubbelvikt deg med fyra fingrar. Låt degen ligga inplastad i kylskåpet i en halvtimme.
  4. Förvärm ugnen på 225°C.
  5. Skär degen i centimetertjocka skivor. Lägg på plåt med bakplåtspapper, med snittytan ner, 6 stycken per plåt. Lägg övriga bitar i kylen i avvaktan på gräddning.
  6. Grädda mitt i ugnen i cirka 8 minuter. Vänd dem på plåten och grädda i ytterligare 5 minuter. Vänd bakverken, grädda ytterligare i 5 minuter.
  7. Låt kakorna kallna på galler. De är godast nygräddade. Kan förvaras 1-2 dagar i svalt utrymme, eller frysas i 1-2 månader.

Kockens kommentar

Kanapéer (fr. palmiers) kan formas på olika sätt hjärtan, kringlor, eller "elefantöron" och smaksättas med kanel, kokosflingor, choklad eller på annat sätt enligt egen kreativitet. Läs mer > Smördegsbakelser.

Kanapé (fr. canapé) är i vanliga fall inte ett bakverk utan det vi vanligen kall "snittar", det vill säga små brödbitar med små läckerheter ovanpå. Läs mer > Om snittar, kanapéer.

Blixtsmördeg: Ett enkelt hemlagat alternativ till smördeg är så kallad blixtsmördeg. Det ger luftigt bröd men inte lika frasigt (se dito recept). Läs mer > Om smördegar.

Alternativ

Blixtsmördeg

Fler recept inom Smördegssbakelser ¤

Liknande recept som Kanapéer med 4 fingrar, franska palmiers