
Irländsk viltpaj på svenskt vis
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 143

Kcal / portion: 886

GBR (GI) / port: 3
Recept: 3546 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 7%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Älgbiff ytterfilé 600.0 gram 18%
Stekfläsk rimmat 150.0 gram 11%
Schalottenlök 5.0 styck 3%
Champinjoner färska 300.0 gram 2%
Rött vin 25.0 cl 5%
Buljongtärning 2.0 styck 1%
Vatten 4.0 dl 0%
Timjan finhackad 30.0 gram 1%
Smördegsplattor fryst 500.0 gram 56%
Maizena ljus 1.0 msk 1%
Ägg 1.0 styck 2%
Mjölk 0.5 msk 0%
Kockskolan:
Så lagas älgkött > Äts ej
Om smördegar > Äts ej
Skapat av: Tryffelsvinet
Tillagning
- Stek fläsk i tjockbottnad gryta. Stekfett behövs ej. Låt fläsket få färg.
- Tärna köttet i lagom stora grytbitar. Hacka löken och skiva svamp.
- Bryn grytbitarna i fläskflottet. Lägg sedan i lök och svamp och låt steka i ytterliggare någon minut.
- Slå över vin och buljong. I med hackad timjan. Låt sjuda tills köttet är mört (ca. 1 timme).
- Sätt ugnen på 200 grader.
- När köttet är mört och grytan reducerat något, rör ned maizena. Salta och peppra.
- Häll över grytan i en ugnsfast pajform. Låt svalna.
- Under tiden, kavla ut smördegen och gör ett efter formen lämpligt lock. Gör gärna fina dekorationer av överbliven deg.
- Täck pajformen med deg, dekorera. Pensla med ägg- och mjölkvisp. Grädda i 25 minuter eller tills pajskalet fått trevlig färg.
- Servera med en krispig grönsallad och blancherade haricots verts.
Kockens kommentar
I sitt original görs en irländsk köttpaj på guinness (stout) och nötstek. Jag har dock tagit mig friheten att försvenska pajen något genom att addera både älg och rimmat fläsk. Att det blev vin i stället för öl är dock en ren tillfällighet. En överbliven skvätt från tidigare kvällars trevligheter, helt enkelt.Ett enkelt hemlagat alternativ till smördeg är så kallad blixtsmördeg. Det ger luftigt bröd men inte lika frasigt (se dito recept). Läs mer > Om smördegar.
Alternativ
Fler recept inom Älg
Liknande recept som Irländsk viltpaj på svenskt vis
-
Älgstek i ugn grundrecept
Tid: 3 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Gin- och vinmarinerad älgstek
Tid: 2 tim (+ 96 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Älgstek med persiljetäcke och hjortron
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Bräserad älgstek på klassiskt vis
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Älgbiff med råstekt potatis och enbärssmör
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Rödvinsbräserad älgkalvbog
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Älggryta med palsternacka och gulbeta
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Älebys älggryta
Tid: 2 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare:
-
Älggryta med rotsaker
Tid: 3 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Älgrulader med västerbottenost i portersås
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan