Irländsk viltpaj på svenskt vis

Irländsk viltpaj på svenskt vis

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Älgbiff ytterfilé

600.0 

gram

Stekfläsk rimmat

150.0 

gram

Schalottenlök

5.0 

styck

Champinjoner färska

300.0 

gram

Rött vin

25.0 

cl

Buljongtärning

2.0 

styck

Vatten

4.0 

dl

Timjan finhackad

30.0 

gram

 

Smördegsplattor fryst

500.0 

gram

Maizena ljus

1.0 

msk

Ägg

1.0 

styck

Mjölk

0.5 

msk

 

Salt och peppar

 

 

 

Kockskolan:

 

Så lagas älgkött >

 

 

Om smördegar >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 143

Kcal / portion: 886

GBR (GI) / port: 3

Recept: 3546 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 9%

Fett: 7%

Kolhydrater: 8%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 619 gram)

Ingredienser

Visa:

Älgbiff ytterfilé 600.0 gram 18%

Stekfläsk rimmat 150.0 gram 11%

Schalottenlök 5.0 styck 3%

Champinjoner färska 300.0 gram 2%

Rött vin 25.0 cl 5%

Buljongtärning 2.0 styck 1%

Vatten 4.0 dl 0%

Timjan finhackad 30.0 gram 1%

 

Smördegsplattor fryst 500.0 gram 56%

Maizena ljus 1.0 msk 1%

Ägg 1.0 styck 2%

Mjölk 0.5 msk 0%

 

Salt och peppar 0%

 

Kockskolan:

Så lagas älgkött > Äts ej

Om smördegar > Äts ej

Tillagning

  1. Stek fläsk i tjockbottnad gryta. Stekfett behövs ej. Låt fläsket få färg.
  2. Tärna köttet i lagom stora grytbitar. Hacka löken och skiva svamp.
  3. Bryn grytbitarna i fläskflottet. Lägg sedan i lök och svamp och låt steka i ytterliggare någon minut.
  4. Slå över vin och buljong. I med hackad timjan. Låt sjuda tills köttet är mört (ca. 1 timme).
  5. Sätt ugnen på 200 grader.
  6. När köttet är mört och grytan reducerat något, rör ned maizena. Salta och peppra.
  7. Häll över grytan i en ugnsfast pajform. Låt svalna.
  8. Under tiden, kavla ut smördegen och gör ett efter formen lämpligt lock. Gör gärna fina dekorationer av överbliven deg.
  9. Täck pajformen med deg, dekorera. Pensla med ägg- och mjölkvisp. Grädda i 25 minuter eller tills pajskalet fått trevlig färg.
  10. Servera med en krispig grönsallad och blancherade haricots verts.

Kockens kommentar

I sitt original görs en irländsk köttpaj på guinness (stout) och nötstek. Jag har dock tagit mig friheten att försvenska pajen något genom att addera både älg och rimmat fläsk. Att det blev vin i stället för öl är dock en ren tillfällighet. En överbliven skvätt från tidigare kvällars trevligheter, helt enkelt.

Ett enkelt hemlagat alternativ till smördeg är så kallad blixtsmördeg. Det ger luftigt bröd men inte lika frasigt (se dito recept). Läs mer > Om smördegar.

Alternativ

Blixtsmördeg

Fler recept inom Älg

Liknande recept som Irländsk viltpaj på svenskt vis