Om tryfflar
(Perigordtryffel, tryffel, vintertryffel, vit tryffel, svart tryffel)
Latin: Tuberales, Gasteromycetes
truffles
truffes
tartufo
Trüffel
trufa, criadillas de tierra
Tryfflar (fr. truffes, spa. criadillas de tierra = "jordens testiklar) omfattar både tryffelsvampar och buksvampar. Buksvampstryfflar, t.ex. hartryfflar, rottryfflar och slemtryfflar är giftiga och/eller oätliga. Många tryfflesvampar är högt uppskattade och dyra mat- och kryddsvampar.
Tryfflar lever vanligtvis under jordytan och kan vara stora som en hasselnöt, som en knuten hand, eller ännu större i extrema fall. Formen är rundknölig och färgen vanligen svart, men vit och andra färger förekommer. Ett fåtal kan sällsynt finnas i Sverige, främst på Gotland.
Tryffera (fr. truffer) = garnera eller fylla något med hackad tryffel.
De mest kända tryfflarna:
- Fransk Perigordtryffel (Tuber melanosporum)
- Vintertryffel (Tuber brumale)
- Italiensk (grå-)vit Piemontetryffel (Tuber magnatum)
I dessa områden söker man efter tryfflar med hjälp av svin eller dresserade hundar, som luktar sig till svampen. Tryfflarna kallas "kökets diamant" och en tryffeljägare avslöjar inte sina fyndplatser. Svart tryffel finns på burk.
På bilden visas vit tryffel från Piemonte i Italien.
Läs mer
JC 34 truffes
Recept med Om tryfflar
Det finns 12 recept med Om tryfflar
-
Filé Oscar, kalvfilé på kungligt vis
Tid: 50 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Bouchée ā la Reine, drottningens vol-au-vent
Tid: 1 tim (+ 45 min) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Crema al parmigiano, parmesansås/kräm
Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Tournedos Rossini
Tid: 45 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Oxfilé Strasbourgeoise
Svarighet: Medel, Receptgivare:
-
Sauce chaud-froid blance neige, snövit napperingssås till kall mat
Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Filé/filet mignon black & white
Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare:
-
Cromesquis de foie gras, gås- eller ankleverkroketter (förrätt)
Tid: 30 min (+ 8 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Oeuf en cocotte med smak, ägg i form
Tid: 20 min (+ 30 min) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Lammrostbiff med tryffelpotatis
Tid: 1 tim 30 min , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: