Sommartryffel

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Sommartryffel

(Bourgognetryffel, Gotlandstryffel)

Latin: Tuber aestivum

Sommartryffel är svart utvändigt och gul-vitspräcklig innuti. Den förekommer bl.a. i Bourgone i Frankrike, men även sällsynt i Sverige främst på Gotland, där den första gången påträffades 1977.

I en doktorsavhandling 1998 har Christina Wedén visat  att Bourgognetryffeln är bättre anpassad till Gotland än vad som dittills varit känt. Försök med odling pågår fr.o.m. 1999.

Smaken är nötliknande och syrlig och kommer från en gas som lätt ger smak åt andra varor t.ex. vid förvaring i kylskåp. Mycket små bitar används som en lyxig smaksättare i olika rätter t.ex. i en omelett. 

Kommentar: Tryffel omtalas redan för 4000 år sedan och var en delikatess i faraonernas Egyten, liksom under romartiden och i medeltidens finare kök. Tryffeln omtalas som kvinnors afrodisiakum, något som passionstörstande kvinnor har bredvid sig på nattduksbordet för att vid behov kunna hyvla en liten skiva och stimuleras av den sensuella doften.

Läs mer

Gotländsk tryffel

Gotlandstryffel