
Filé/filet mignon black & white
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 143

Kcal / portion: 673

GBR (GI) / port: 0
Recept: 2691 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 11%
Kolhydrater: 2%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Oxfilé skivad 300.0 gram 14%
Kalvfilé 300.0 gram 12%
Smör till stekning 2.0 msk 7%
Vit sparris konserv 1.0 burk 1%
Krabba konserverad 150.0 gram 5%
Tomater 2.0 styck 1%
Tryffelsås:
Smör normalsaltat 20.0 gram 5%
Vetemjöl 1.0 msk 1%
Köttbuljong avfettad 5.0 dl 1%
Madeira 1.0 dl 5%
Sojasås 1.0 tsk 0%
Tryffel skivad 30.0 gram 0%
Bearnaisesås:
Smör normalsaltat 150.0 gram 41%
Schalottenlök finhackad 1.0 msk Äts ej
Äggula 3.0 styck 6%
Vatten 3.0 msk 0%
Vinäger 3.0 msk 1%
Persilja 2.0 stjälkar Äts ej
Vitpeppar hel 5.0 korn Äts ej
Persilja finhackad 1.0 msk 0%
Skapat av: Matidag
Tillagning
- Tryffelsås: Smält smöret i panna, pudra över mjölet. Rör till jämn redning. Vispa i buljongen och koka i 5 minuter, tillsätt madeira. Färga såsen med soja, smaksätt med salt och peppar. Sila såsen och blanda i tryffel eller tryffelersättning.
- Bearnaisesås: Smält smöret och låt det svalna av något. Koka peppar, persiljestjälkar, lök, vinäger och vatten i en liten kastrull utan lock. Låt koka till halva vätskan återstår. Sila bort kryddorna och häll tillbaka vattnet i kastrullen. Vispa i äggulorna.
- Ta fram en stor kastrull och fyll den med vatten, låt koka upp. Vattnet skall vara sjudhett inte koka. Sänk ned den lilla kastrullen i vattenbadet. Sjud under vispning tills äggulorna börjar tjockna. Tag kastrullen från värmen. Tillsätt det smälta smöret i en stråle under kraftig vispning, först en tunn stråle och sedan lite tjockare. Sjud lite till i vattenbadet så såsen blir tjock och blank. Tillsätt hackad persilja och dragon.
- Skär varje filésort i 4 bitar, platta till dem och krydda. Stek kalvfiléerna ca 2-4 minuter på varje sida och oxfiléerna ca 1½-3 minuter. Värm sparrisen i sitt spad. Lägg upp köttet på ett uppläggningsfat. Fördela ut tryffelsåsen på oxfiléerna, sparrisen och bearnaisesåsen på kalvfiléerna. Garnera med krabba och tomater.
- Servera med pommes frites eller pommes château.
Fler recept inom Oxfilé, tournedos
Liknande recept som Filé/filet mignon black & white
-
Oxfilé med bearnaise, stekt svamp och råstekt potatis
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Tournedos med sparris
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Chateaubriand med rödvinssmör och pommes de terre lyonnais
Tid: 50 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Filé mignon/Filet mignon (oxfilé) grundrecept
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Biff Rydberg
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Oxfilé till större sällskap
Tid: 10 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Inbakad oxfilé
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Arla
-
Beef Wellington (Biff Wellington, inbakad oxfilé)
Tid: 1 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Tournedos Rossini
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Coeur de filet Provençal, Oxfilé provencale
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan