Böckling, rökt fisk

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Böckling, rökt fisk

(rökt sill, halstrad böckling, böcklingfräs, böcklingsallad)

Engelsk översättning smoked herring, buckling, bloater, kippers

Fransk översättning hareng fumé

Italiensk översättning aringa affumicata

Tysk översättning Bückling

Spansk översättning arenque ahumado

Rökt fisk var ett sätt att förr bevara fisk. Bäst är att röka fet fisk som sill, makrill och laxfiskar. Mager fisk blir för torr (läs mer > Så röks fisk). Vanligast är rökt sill/strömming, det vill säga böckling. Rökt fisk äts som annan fisk varm eller kall, gärna med en smakrik sås till.

Böckling är sill/strömming som saltats och varmrökts, helst med lövträved och enris som bränsle. Böckling finns vanligtvis att köpa i butikernas kyl- eller delikatessdiskar. Även andra feta fiskarter som ål, makrill, lax och röding förekommer rökt. Har man tur hittas även rökt sik. Läs mer > se respektive fisk.

  • Köttkvalité: Mjäll, mjuk, faller lätt sönder.
  • Smak: Tydlig röksmak.
  • Alternativ vara: Annan rökt fisk.
  • Försäljning/säsong: Året om.
  • Tillagat pris:
  • Förvaras kallt. Hållbar i en vecka eller mer.

SÅ ANVÄNDS BÖCKLING

Rensad böckling äts i allmänhet kall som smörgåspålägg, eller i sallader, men nyrökt äts den med fördel varm. Av böckling gör man mousse (läs mer > Fiskpastej, fiskpaté, fiskmousse), vilket passar utmärkt som förrätt eller på buffébordet.

Klassiska böcklingrätter:

  • Böcklingmousse: Väl rensad böckling mixas i beredare eller med stav med lite buljong till en fin smet (se recept > Böcklingmousse).
  • Böcklingsallad består av rensad, filead böckling serverad i vinägrettsås eventuellt smaksatt med senap, tillsammans med något av följande finhackade alternativ a) äpple, kokt potatis, lök b) kokt potatis och inlagda rödbetor c) räkor, tomat, rädisor, äpple och grönsallat d) äpplen, rödbetor, kokt potatis och kryddgrönt. 
  • Marinerad böckling är på klassiskt vis rensad och urbenad böckling serverad med en marinad bestående av 1/3-del ättiksprit och 2/3-delar olja blandat med lite osockrad senap, salt, peppar, finhackad lök, finhackad kapris och hackad persilja. Man kan också servera hela böcklingar på liknande sätt (se recept > Marinerad böckling).
  • Halstrad böckling: Böcklingen rensas på inälvor och ryggben. I varje böckling läggs en liten klick smör. Böcklingarna vikes in i smörbestruket bakplåtspapper och halstras på galler över ej alltför stark eld i 3-4 minuter på var sida.
  • Böcklingfräs är klassisk på smörgåsbordet eller som smörgåspålägg. Finhackade hårdkokta ägg blandas med finhackad, smörstekt lök och rensad böckling i småbitar. Allt fräses hastigt tillsammans i het panna. Rätten tappar smak om den inte äts nystekt.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2015-08

Läs mer

Sillar

Fiskpastej, fiskpaté, fiskmousse

Om torkning, rökning

Så röks fisk

Recept med Böckling, rökt fisk

Det finns 5 recept med Böckling, rökt fisk