(rökt sill, halstrad böckling, böcklingfräs, böcklingsallad)
smoked herring, buckling, bloater, kippers
hareng fumé
aringa affumicata
Bückling
arenque ahumado
Rökt fisk var ett sätt att förr bevara fisk. Bäst är att röka fet fisk som sill, makrill och laxfiskar. Mager fisk blir för torr (läs mer > Så röks fisk). Vanligast är rökt sill/strömming, det vill säga böckling. Rökt fisk äts som annan fisk varm eller kall, gärna med en smakrik sås till.
Böckling är sill/strömming som saltats och varmrökts, helst med lövträved och enris som bränsle. Böckling finns vanligtvis att köpa i butikernas kyl- eller delikatessdiskar. Även andra feta fiskarter som ål, makrill, lax och röding förekommer rökt. Har man tur hittas även rökt sik. Läs mer > se respektive fisk.
SÅ ANVÄNDS BÖCKLING
Rensad böckling äts i allmänhet kall som smörgåspålägg, eller i sallader, men nyrökt äts den med fördel varm. Av böckling gör man mousse (läs mer > Fiskpastej, fiskpaté, fiskmousse), vilket passar utmärkt som förrätt eller på buffébordet.
Klassiska böcklingrätter:
© Kunskapskokboken. Reviderat 2015-08