Stektermometer

Stektermometer

(stektermometer, köttermometer, läpptermometer, köttsaftstermometer, fingertermometer)

Stektermometer, ofta kallad köttermometer, används för att mäta temperaturer 0-150°C i kött och andra varor. Det finns mekaniska och digitala termometrar. Strikt sett mäter man kärntemperaturen i varans mitt (för det finns flera innertemperaturer). Det finns också termometrar som mäter yttemperatur (se dito). Att mäta kärntemperaturen är ett bra hjälpmedel för att få vällagad mat, främst vid tillagning av stekar. Se recept med stektermometer, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.


SÅ ANVÄNDS STEKTERMOTER

En stektermometer är framför allt användbar till stekar för att få önskad stekgrad, alltifrån "blodigt" till "genomstekt". Läs mer > Om innertemperaturer.

 • I köttstek: Termometern sticks in till stekens kärna, den innersta delen. Dock inte för nära ben, vilket leder värme, om sådant finns i köttstycket.
 • I skivat kött, fågel och fisk kan en termometer vara användbar om varan är tjock. Dock är det i allmänhet bättre att steka efter tid. Läs mer > Så pannsteks, kött, Så steks fågel, Så pannsteks fisk)
 • I bröd: När man bakar stora bröd (limpor) är en stektermometer ett komplement. Termometern bör ha sin nål centrerad i limpan lite ovanför mitten. Brödet är genomgräddat vid kärntemperatur 97-98ºC. Metoden är inte helt säker, så om längre stektid återstår bör tiden gälla före temperaturen. Hellre bakat lite för länge än för kort tid. Läs mer >  Om brödbakning matbröd.


ALTERNATIVA METODER


Saknar man stektermometer kan man som Tore Wretman använda en trästicka som "läpptermometer". Termometer fungerar dåligt i mindre köttstycken. Då kan man i stället använda sig av en "köttsaftstermometer" och den erfarne stekaren kan använda fingertermometer. 

 • Läpptermometer: Stick in en trästickan i köttet och låt sitta i en halv minut. Dra hastigt ut stickan och känn efter på läpparna. För den erfarne är detta till och med en säkrare metod än en modern stektermometern.

  - Kall spets = rått kött
  - Ljummen = rött kött
  - Varm men uthärdligt = rosa kött
  - Brännande = genomstekt
 • Köttsaftstermometer: Köttsaften skvallrar om innertemperaturen. Fungerar bäst för hel fågel. Stick in en tjockare sticka i köttets tjockaste del så att köttsaft sipprar ut, eller skär ett snitt i köttet där värmen har svårast att komma åt till exempel i lårveckets insida på hel fågel. Nackdelen är att köttsaft rinner ut.

  -  röd köttsaft = blodig (rare)
  -  rosa köttsaft = medium
  -  klar köttsaft = genomstekt (eller överstekt).
 • Fingertermometer, det vill säga fingrarna är ett sätt som skickliga stekare använder för stekt skivat kött. Tummen placeras i ena änden av köttbiten och med pekfingret slår man på köttet i andra änden. Vibrationerna i köttet avgör stekgrad. 

© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-07

Läs mer

Så ugnslagas kött #

Så ugnslagas fågel }

Så ugnslagas fisk

Om innertemperaturer

Yttermometer

Så pannsteks kött }

Så steks fågel }

Så pannsteks fisk

Om brödbakning matbröd

Termometrar

Recept med Stektermometer

Det finns 17 recept med Stektermometer