Vågar används för att mäta vikt. Det finns mekaniska och elektroniska vågar anpassade för mätning av olika volymstorlekar.
Balansvågen (massajämförande) är den äldsta formen av våg och fanns redan 3800 år f.Kr. i Egypten. Jämvikt skall nås mellan varan på den ena sidan och viktmått på den andra sidan om en balanspunkt. Andra balansvågar av äldre modell är s.k. besman, skjutsviktsvåg och pendelvåg (brevvåg). Balansvågar av idag är byggda för att hålla och passar bäst för större vikter. Förekommer fortfarande t.ex. i bagerier.
Fjädervågen (0-4 kg) används ofta i kök. Vågskålen trycker ner en fjäder, som ger utslag på en rund viktskala. Dietvågen är en mindre variant av fjädervågen.
Elektroniska/digitala vågar har allt mer tagit över i hushållen. De är vanligtvis mer exakta är mekaniska vågar, lätta att tara (eliminering av kärlets vikt) och att ställa om till olika länders viktskalor.