Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 212

Kcal / portion: 804

GBR (GI) / port: 9
Recept: 3216 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 16%
Kolhydrater: 11%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Ankbröst med skinn 2.0 filéer 74%
Kanel mald 0%
Peppar 0%
Salt 0%
Tillbehör:
Bakpotatis 2.0 st stora 19%
Het sötsur sås 2.0 dl 6%
Grönsallad 200.0 gram 1%
Stektermometer > Äts ej
Kockskolan:
Så grillas fågel > Äts ej
Om chilisåser > Äts ej
Så lagas anka > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min )
- Sätt på utegrillen i god tid (eller ugnsgrillen).
- Ta ut ankbrösten ur kylen. Kött bör vid grillning vara rumstempererat. Putsa köttet fritt från ytliga hinnor och senor. Krydda med oregano, peppar och kanel.
- Förbered sås, sallad och skiva potatis.
- Grilla fettsidan på direkt värme 5 minuter utan att svartbränna, sedan på indirekt värme i 5-10 minuter (sidvärme, eller gallerhöjd 10 cm). Vänd och grilla köttsidan i cirka 5 minuter till kärntemperatur 63-67°C. Låt köttet vila i 10 minuter före servering.
- Potatis: Grilla under tiden skivad potatis cirka 5 minuter på vardera sidan till fin färg.
- Servera: Skär upp köttet i skivor och servera potatis, sallad och en stark sötsur sås till.
Kockens kommentar
Ankbröst kan även stekas i stekpanna. Stek 10-15 minuter på fettsidan och 5-10 minuter på köttsidan. Snitta köttet i mitten för att kontrollera att köttet blivit rosarött. Salta och låt köttet sedan vila i 10 minuter.
Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):
Stekgrader kött | Kärntemp. | Innerkött |
Röd ("blodig") | 45-50°C | Genomrött |
Rosaröd | 50-55°C | 75% rött |
Rosa | 55-60°C | Rosarött |
Medium | 60-65°C | Rosabrunt |
Välstekt | 65-70°C | Bunrosa |
Genomstekt | 70°C+ | Genombrun |
Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn.
Receptet reviderat 2020.
Passar till
Fler recept inom Anka och gås
Liknande recept som Grillade ankbröst med het sås
-
Helstekt gås utan krås (grundrecept)
Tid: 4 tim , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Helstekt gås till fest
Tid: 3 tim 30 min , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Gåsbröst ā la anka på päronbädd
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Ugnslagat ank- eller gåsbröst med rödlökssky, brysselkål, äpple och hasselbackspotatis
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Sprängd (rimmad) gås utan krås
Tid: 2 tim 30 min (+ 120 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Canard/caneton ā la presse - pressad anka, även kallad ā la rouennaise eller canard au sang (blodanka)
Tid: 1 tim , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Tore Wretman
-
Apelsinanka
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Canard aux Montmorency, anka med körsbärssås
Tid: 1 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Marinerad anka med smak av apelsin och fikon
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Glaserade ankbröst med hasselbackspotatis
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan