Purfärskt ägg med tjock äggvita

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Hönsägg

(primörägg, svenska lantägg, sprättägg, pärlhönsägg, omega-3-ägg, omega3-ägg, Så knäcker man ägg)

Engelsk översättning hen egg

Fransk översättning oeuf de poule

Italiensk översättning uovo del polli

Tysk översättning Hünerei

Spansk översättning huevo de gallina

Hönsägg är ett av våra vanligaste livsmedel antingen som enskild vara eller som ingrediens. Ägg kommer numera från speciella värphöns (läs mer > Värphöns). Förr fanns värphöns praktiskt taget i alla hushåll på landsbygden och småorter. Nu finns närmare 90% i 250 besättningar. Vanligtvis kommer vita ägg från vita hönor och bruna ägg från bruna hönor, men inte alltid. Färgen har på ägget ingen betydelse. Läs mer > Om ägg, så används ägg.

Märkning hönsägg: Producentägg inom EU märks med en kod 0-3 enligt nedan. Därefter anges ursprungsland till exempel SE för Sverige, följt av ett producent- och stallnummer. Nummer 2SE437-2 = Frigående innomhus, Sverige, Adelsöägg, stall 2. Detta för att kunna spåra källan om till exempel äggen är smittade med salmonella.

  • 0 Ekologiska ägg.
  • 1 Sprättägg: ägg frigående utehöns.
  • 2 Svenska Lantägg - frigående höns inomhus.
  • 3 Primörägg - ägg från burhöns.
  • Lantägg användes tidigare om ägg som inte var kontrollerade. 
  • Omega-3-ägg innehåller extra mängd omega3 fettsyror. Hönsen äter ett med linfrön berikat foder.

Pärlhönsägg liknar hönsägg. Färgen är flammigt ljusbrun, skalet är hårdare än hönsägg. Förekommer till försäljning bland annat i Frankrike där man föder upp pärlhöns. De används på samma sätt som hönsägg. Läs mer > Pärlhöns.

Sortering: Ägg sorteras efter storlek, vilket anges på äggkartongen: S (<53g), M (53-63g), L (63-73g) och XL (>73g). Köpeägg väger 40–75 g.

Vikt och volym: Ett normalstort ägg väger cirka 62 gram, varav gula 20 gram (32%), vita 32 gram (52%) och skal 10 gram (16%). Volym gula = 0,25 dl, vita = 0,4 dl. Vita som hårdvispas ökar sin volym med cirka 9 gånger. Gula som vispas ökar sin volym, men det är svårt att öka volymen mer än 60%. Läs mer > Så vispas ägg.

Miljö: Sverige har troligtvis världens friskaste höns. Svensken i allmänhet har en mycket positiv attityd till ägg från frigående höns och tror att hönsen är friskare, men det är en myt. Golvhållning av höns kan medföra problem med parasiter, kannibalism och sjukdomar. Läs mer > Burhöns och frigående höns.

Produktion: 2017 producerades 1416 miljarder ägg i världen, tillsammans 80 miljoner ton. I Sverige 138.000 ton och vi förbrukade 148.000 ton vilket motsvarar knappt 15 kilo eller 240 ägg per invånare och år, varav cirka 200 direktkonsumerades. Läs mer > Produktion, konsumtion hönsägg.

Hälsa och kontroll: Ägg kan vara smittbärare av salmonella och smittan sitter inne i ägget. Bakterierna dödas vid upphettning över 70°C. Svenska ägg kvalitetskontrolleras och är garanterat salmonellafria. Med vilda ägg och importerade ägg finns viss risk. I varma länder är det otänkbart att äta rå äggula. Äggulor, till exempel till råbiff, bör inte serveras i sitt skal utan att vara ordentligt tvättade, för att det kan finnas bakterier på utsidan. Ägg är rika på kolesterol, men allt finns i gulan.

Testa hur färskt ägget är genom att lägga det råa ägget med skal i vatten. Ett färskt ägg lägger sig platt på botten, ett veckogammalt reser sig upp lite grann och ett tre veckor gammalt ägg ställer sig rakt upp från botten, med den trubbiga änden uppåt. Flyter ägget upp till ytan är det gammalt och dåligt. Med tiden avdunstar viss del av äggvitan och en luftficka bildas i äggets trubbiga ände som lyfter ägget. Ett knäckt ägg är purfärskt om gulan är hög och vitan ligger som en tjock hinna över och runt gulan. Utanför finns en vattnigare äggvitevätska (se bild ovan).


SÅ ANVÄNDS HÖNSÄGG

Ägg används kokta (läs mer > Så kokas ägg), stekta (läs mer > Så steks ägg) eller på allehanda sätt i mat­lagning, som smaksättare, bindemedel (t.ex. i pankakssmet) till efterrätter (maräng), såser (béarnaise), gratänger med mera. Läs mer > Om ägg, så används ägg. En del ägg används till avel ("kläckägg) och annat än till konsumtion, till exempel i läkemedelsindustrin.

Så knäcks ägg: Ägg knäcks genom att lätt slå sidan mot en kant på ett glas eller dylikt. Man kan också knäcka mot flat yta i stället för mot en kant, så är risken mindre att skal följer med. Helst bör man knäcka ägg först ner i en skål och inte direkt i rätten, för att vara säker på hel äggula om detta är viktigt, eller för att inte få med skal i maträtten, samt om ägget är skämt (dåligt).

Förvaring: Ägg förvaras bäst svalt eller i kylskåp. Hållbarhet färska ägg 2-3 veckor. Oskalade hårdkokta ägg upp till en vecka i kylskåp, skalade 2-3 dagar. Att kokta ägg har sämre hållbarhet än råa beror på att äggets eget skyddande hinna förstörts. På grund av att skalet är poröst kan innehållet ta åt sig lukt och smak från andra livsmedel. Håll därför ägg åtskilt från stark luktande varor.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-04

Läs mer

Om ägg, så används ägg

Salmonella

Så kokas ägg

Koktider ägg

Så steks ägg

Pärlhöns

Värphöns

Burhöns och frigående höns

Så vispas ägg

Produktion, konsumtion hönsägg

Film: Hos äggproducenten

Recept med Hönsägg

Det finns 1179 recept med Hönsägg