Om småkakor

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Om småkakor

(småkakor, småbröd, mördegskakor, formkakor, kakbitar)

Engelsk översättning eng. biscuit, shortbread, USA= cookies

Fransk översättning biscuit sec

Italiensk översättning biscotto, biscotti

Tysk översättning Kekse

Spansk översättning galletas

Småkakor är ett omfattande och ganska rörigt kapitel. Enligt Svenska Akademien är småkaka en "mindre kaka ofta i motsats till mjuk kaka". Enligt branschorganisationen Sveriges Bagare & Konditorer omfattar kakor, dels mördegs­kakor vilket man benämner "småbröd", dels "bitar" till exempel biskvier och mazariner. Småbröd skall därvid inte förväxlas med "små matbröd" som Småfranska eller "brödkakor" såsom Hönökaka.

Denna uppdelning inrymmer dock inte alla slags småkakor, varför Kunskapskokboken definierar småkakor som "söta bakverk med fast form, vanligtvis små och platta och ofta tillredda av mördeg". Besläktat med småkakor är också maränger (läs mer > Om maränger), liksom söta finskorpor, kex och rån (läs mer > Om kex och rån). Gränsen mot "bakelser" är otydlig, som i sig dessutom är ett diffust begrepp (se dito). Det finns gott om färdiga småkakor att köpa i butik, ofta med fantasifulla namn. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan. Läs mer > Så bakas småkakor, mördegskakor.


INDELNING SMÅKAKOR

Ett sätt att bringa lite ordning i röran är sortera kakor i grupper efter beredningssätt. Branschförbundet talar om kavlade, rörda, kubbade, skurna och spritsade kakor. Kockskolan gör följande uppdelning.

  1. Kavlade småkakor: Till kavlade kakor brukar ägg (gula) ingå för att få en stabilare deg. Degen blandas, kavlas ut tunt och kyls innan bitar skärs ell stansas ut som sedan gräddas. Till exempel kanelhjärtan och pepparkakor (läs mer > Om kavlade kakor). Pepparkakor bildar egen undergrupp (se > Om pepparkakor).
  2. Skurna småkakor: Degen formas till rullar som skivas till exempel Brysselkex, eller skärs i stavar vilket kan ske efter gräddning, till exempel Finska pinnar. Läs mer > Om skurna kakor.
  3. Rullade småkakor: Degen rullas till små bollar som gräddas. Exempel: Drömmar, Chokladbollar och Korintkakor. Läs mer om rullade kakor.
  4. Spritskakor: Degen sprutats genom en sprits i olika fina mönster. Exempel: Hovslagare och Strassrosor. Läs mer > Om spritskakor.
  5. Klickkakor, flarn: Små degklumpar klickas ut med sked på bakplåt och gräddas. Till exempel Kokostoppar. Flarn är varianter av klickkakor med den skillnad att klicken smälter ut i ugnsvärmen. Exempel Havreflarn och Kattungor. Läs mer > Om klickkakor, flarn.
  6. Formkakor avser kakor bakad i form, vanligen av metall, så kallade mörmått (läs mer > Formkaksformar). Kakorna består som regel av ett deghölje och fyllning som ofta innehåller av mandel eller mandelmassa. Läs mer > Om formkakor.

Begreppen går i vartannat i så motto att en kavlad kaka kan också vara en skuren kaka exempelvis och att en formad kaka som en kringla kan vara spritsad eller rullad.


ÖVRIGT OM SMÅKAKOR

Sju sorters kakor är det minsta antal småkakor man enligt etiketten skall servera på kafferep. Seden är känd sedan slutet av 1800-talet. Enligt vissa var värdinnan snål om hon bakat färre än sju sorter och högfärdig om hon bakat fler än sju. Sju sorters kakor är också namn på en utmärkt kokbok för finbröd som kom ut första gången 1945 (läs mer via länk nedan > Sju sorters kakor). Läs om kafferep, se > Finbrödshistoria.

Semantisk kakröra: Tebröd är inte ett matbröd utan en småkaka. En tekaka är ingen småkaka utan ett sött matbröd (läs mer > Om tekakor). Brödkakor är också matbröd eller snarare ett flatbröd vanligtvis hård (läs mer > Om brödkakor). Småkakor benämns för övrigt av bransch­förbundet småbröd (läs mer > Om småkakor) men små bröd till exempel frallor är matbröd. Så nu är allt tydligt och klart, eller hur? I kakvärlden råder semantisk anarki.

Semantisk historik: Bisquit är i franskan sammansatt av latinets "bis" = två gånger och cuit = tillagat, alltså tillagat två gånger. Detta för att man förr först tillagade kakorna och sedan torkade dem på svag värme i ugnen. På 1300-talet anammade engelsmännen begreppet. Svenskas "biskvi" (= mandelkaka) kommer från det franska bisquit (läs mer > Biskvier). Det amerikanska "cookies" kommer från holländare som emigrerade till det förlovade landet, i hemlandet kallades småkakor för "koekje" vilket sedan blev cookie. En bisquit idag avser hårda småkakor, medan cookie ibland kan avse en mjuk kaka (läs mer > Om mjuka kakor, sockerkakor). Shortbread är också ett anglo-saxiskt begrepp för hårda småkakor. "Short" i motsats till lång, utdragen bröddeg. Degen har "kortats", blivit mjuk och smulig med hjälp av matfett (smör). Begreppet kommer ursprungligen från Skottland där kakorna på 1800-talet vanligen tillagades av havremjöl. Shortcake är däremot en mjuk sockerkaka (läs mer > Om mjuka kakor, sockerkaka). Läs mer > Finbrödshistoria.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-01

Läs mer

Så bakas småkakor, mördegskakor

Om mjuka kakor, sockerkakor

Bakpulver, kemiska jäsmedel

Finbrödshistoria

Om maränger

Om kex och rån

Om mördeg

Om formkakor

Om bakelser

Om kavlade småkakor

Om skurna småkakor

Om rullade småkakor

Om spritsade kakor, kringlor

Om klickkakor, flarn

Om pepparkakor ¤

Sju sorters kakor

Recept med Om småkakor

Det finns 86 recept med Om småkakor