Fotograf/bild: Se recepten, see recipes
Om smördegsbakelser
(smördegsbakelser: smördegskakor, smördegsbröd, Norrlandsbakelser)
puff pastries
pâtisserie pâte feuilletée
pasticcini pasta sfoglia, sfogliatine
Blätterteig Gebäck
pastelería hojaldre
Smördegsbaelser tillreds av smördeg även kallat tusenbladsdeg som består av mjöl, vatten, salt och smör. Dels finns smördeg där smöret bakas in i deg och sedan kavlas och viks, dels finns enkel smördeg (blixtsmördeg) där smöret inte bakas in utan blandas ut i degen (läs mer > Om smördeg). Det är en så kallad laminerad deg med många tunna lager deg med smör emellan (läs mer > Om laminerade degar). Andra laminerade degar är wienerdeg (läs mer > Om wienerbrödsbakelser) och croissantdeg (läs mer > Om giffel, Kipferl och croissant), vilka är söta degar bakat med jäst. Fluffiga bakverk får man också av filodeg och vårrulledeg som inte innehåller smör (se respektive). Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
Klassiska smördegsbakelser:
- Smördegshjärtan är helt enkelt smördeg formade till hjärtan. Inte att förväxla med Smörhjärtan och Vaniljhjärtan som är klassiska småkakor. Se dito recept.
- Norrlandsbakelser (Norrländska kaffebröd, Prinsar) är 4-centimeters runda smördegskakor fyllda med mandelmassa. Dessa penslas med äggvita och beströs med pärlsocker. Gräddas 15 minuter i ugn 225°C.
- Skarpskyttar är smördegsstrutar fyllda med vispad grädde smaksatt med vaniljsocker. Smörpapper formas till små strutar som fylls med stanniolfolie och mördegsremsor lindas runt. Penslas med ägg och beströs med socker, som sedan gräddas. Strutarna fylls med vispa grädde smaksatt med vaniljsocker. Skarpskytt är en soldat som besitter mycket god skjutförmåga. Bakelsen har fått namn för att degen förr lindades runt bleckrör, så kallade skarpskyttar. Se dito recept.
- Vindmölla (fr. Molins) är smördeg som formats liknande en väderkvarn. En variant är Finska julstjärnor som dock tillreds av vanlig vetedeg och bakpulver (se dito recept). Se recept > Molin, vindmölla.
- Friterad äppelpaj modell McDonald´s. Se dito recept.
Klassiska franska smördegsbakelser:
- Vol-au-vent är fluffiga smördegskoppar eller maträtt med sådan kopp. En variant av krustader. Koppen fylls med allehanda ingredienser - kött, fisk, svamp, eller sötsaker. Läs mer > Om vol-au- vent.
- Palmiers ("palmbald") är frasiga, söta bakverk av smördeg. I Sverige kallad kanapé. De ser snarare ut som kastanjeträdens blad än palmblad, eller som en seriefigurs hand med fyra fingrar. De kan också formas till hjärtan, kringlor, eller "elefantöron" (se film via länk nedan). Bakverken äts som kaffebröd eller som tillbehör till desserter. Med "kanapé" avses dock vanligtvis små tilltuggsbröd med pålägg (läs mer > Snittar och kanapéer). Se recept > Kanapéer, franska palmiers.
- Jalusi (fr. jalousie) är smördegsbakelse med fyllning. Ovansidans yta snittas varvid bakverket anses likna en jalusi (solskydd i fönster). Se recept > Jalousie d´armand.
- Pain aux raisin (fr. "russinbröd") är frasiga franska romrussinbullar. Se dito recept.
- Kouign-Amann (bretonska = smör-tårta) är ett bakverk från Bretagne i Frankrike, som tillreds på bröddeg (40%), smör (30%) och socker (30%). Degen viks som smördeg med smör och socker emellan, men inte i lika många lager. Dessutom socker runt bakverket vilket karamelliseras i ugnsvärmen till en krispig och smakrik skorpa. Se dito recept.
- Chausson aux pommes (fr. "tofflor med äpple") är äppelkompott inbakad i smördeg liknande österrikiska Apfelstrudel (se dito recept). Se recept > Pain aux raisin.
- Puits d´amour ("kärlekens brunn") är en på 1700-talet skandalomsusad vol-au-vent klassiskt fylld med vinbärsgelé. Alternativt fylld med vaniljkräm. Läs mer, se dito recept.
- Galette des Rois ("kungstårta"), i Sverige kallad Trettondagstårta, är smördegstårta fylld med mandelkräm. Bakas traditionellt på trettondagen efter Jul och uppkallad efter de tre vise männen. Se dito recept.
- Tarte Tatin är en fransk äppeltårta/-paj.. Se dito recept.
Klassiska smördegsbakelser av enkel smördeg (blixtsmördeg):
- Franska våfflor även kallat Pariservåfflor är vaniljkräm mellan två ovala sockerbeströdda smördegsplattor. Varför bakverket kallas franskt är oklart, men eventuellt beror det på att den smörkräm som används brukade benämnas fransk smörkräm. Se dito recept.
- Napoleonbakelse är en svensk skapelse som består av tre lager enkel smördeg med vaniljkräm och vispad grädde mellan lagerna, samt garnerad med hallonsylt och sockerglasyr. Bakelsen skapades andra hälften av 1800-talet av konditorn Johan Broqvist i sitt gesällprov efter förebild Mille-feuille (se nedan). Namnet är sannolikt en feltolkning av franskans "napolitain" (= från Neapel). Det finns ett franskt bakverk benämnt Napolitain (se dito recept), vilket dock är en sockerkaksbakelse i tre lager med chokladkräm (ganache) mellan lagerna. Se recept > Svensk Napoleonbakelse.
- Mille feuille (fr. "tusenblad"), är ett bakverk med tre lager smördegsplattor med fyllning av crème pâtissèrie (vaniljkräm) emellan och sockerglaserad. Anor från 1500-talet men fulländad av Marie Antoine Carème (läs mer, se receptet). Bakverket är inspirationskälla till Napoleonbakelsen. Se dito recept.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-07
Läs mer
Film: Elephant Ears, sweet palmiers
Recept med Om smördegsbakelser
Det finns 34 recept med Om smördegsbakelser
-
Pâte feuilletée, fransk smördeg
Tid: 1 tim (+ 8 tim) , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Wienerkammar (kammar)
Tid: 10 min (+ 3 tim) , Svarighet: Avancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Croissants, pains au chocolate
Tid: 1 tim 30 min , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Borgmästarkrans, flätad wienerbrödskrans
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svarighet: Avancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Royal surprise smördegsbakelse
Tid: 30 min (+ 30 min) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Remonce, smörkräm till danska wienerbröd
Tid: 15 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Molin, vindmölla, franska julstjärnor
Tid: 45 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Franska våfflor, Pariservåfflor
Tid: 45 min (+ 2 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Kanapéer med 4 fingrar, franska palmiers
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Mille-feuille, tusenbladsbakelse
Tid: 45 min (+ 2 tim) , Svarighet: Avancerat, Receptgivare: Kockskolan