Mille-feuille, tusenbladsbakelse

Foto: Film: Preppy Kitcehen, Mille Feuille

Mille-feuille, tusenbladsbakelse

Lägg till ingredienser

Portioner: 8

Deg:

 

Vetemjöl

5.0 

dl

Smör kallt

230.0 

gram

Vatten

1.6 

dl

Salt

2.0 

krm

 

Alternativ:

 

Smördeg hemlagad

700.0 

gram

Smördeg färsk färdig

4.0 

förp.

 

Kräm:

 

Standardmjölk (röd)

5.0 

dl

Vaniljstång

0.5 

styck

el. vanillinsocker

2.0 

tsk

Äggula

6.0 

styck

Strösocker

1.5 

dl

Majsstärkelse Maizena

0.8 

dl

Smör kallt

1.0 

msk

 

Garnering:

 

Florsocker

5.0 

dl

Äggvita

1.0 

styck

Citronjuice

1.0 

tsk

Kakaopulver

4.0 

msk

 

Tillval:

 

Vispgrädde

1.2 

dl

Florsocker

3.0 

msk

 

Kockskolan:

 

Om smörkräm >

 

 

Om smördegsbakelser >

 

 

Om laminerade degar >

 

 

Om vaniljsås, äggkräm >

 

 

Om Carême >

 

 

Om fondant >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 328

Kcal / portion: 755

GBR (GI) / port: 9

Recept: 6040 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 16%

Kolhydrater: 41%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 230 gram)

Ingredienser

Visa:
Deg:

Vetemjöl 5.0 dl 17%

Smör kallt 230.0 gram 28%

Vatten 1.6 dl 0%

Salt 2.0 krm 0%

 

Alternativ:

Smördeg hemlagad 700.0 gram Äts ej

Smördeg färsk färdig 4.0 förp. Äts ej

 

Kräm:

Standardmjölk (röd) 5.0 dl 5%

Vaniljstång 0.5 styck 0%

el. vanillinsocker 2.0 tsk Äts ej

Äggula 6.0 styck 5%

Strösocker 1.5 dl 9%

Majsstärkelse Maizena 0.8 dl 2%

Smör kallt 1.0 msk 2%

 

Garnering:

Florsocker 5.0 dl 20%

Äggvita 1.0 styck 0%

Citronjuice 1.0 tsk 0%

Kakaopulver 4.0 msk 2%

 

Tillval:

Vispgrädde 1.2 dl 7%

Florsocker 3.0 msk 2%

 

Kockskolan:

Om smörkräm > Äts ej

Om smördegsbakelser > Äts ej

Om laminerade degar > Äts ej

Om vaniljsås, äggkräm > Äts ej

Om Carême > Äts ej

Om fondant > Äts ej

Tillagning (45 min + 2 tim )

Se film, klicka på "Preppy Kitchen" under bilden. I filmen används färdig färsk smördeg, men i detta recept används enkel smördeg som inte puffar upp lika mycket (läs mer > Om smördeg).

  1. Enkel smördeg: Arbeta ihop med handen smör, mjöl och salt. Blanda med vatten. Blanda inte så noga, små klumpar av smör i degen är bara bra. Plasta in och lägg i kylskåp cirka 15 minuter.
  2. 3-slag: Kavla ut degen till en rektangel 1,5 cm tjock. Vik den 3-dubbelt ("3-slag", läs mer > Om smördeg). Kavla ut och gör nytt 3-slag två gånger (3x3x3 = 27 skikt). Borsta bort mjöl från varje veck vid vikningen. Plasta in och ägg i kylskåp.
  3. Kräm: (crème pãtissèrie, vaniljkräm): Häll mjölk i en kastrull. Dela vaniljstången på mitten. Skrapa ut innandömet med en tesked. Lägg frö och stång i kastrullen. Koka upp och ta av kastrullen från värmen. Ta ur stången. Låt svalna cirka 10 min.
  4. Blanda socker och majsstärkelse i en bunke. Dela äggulor från vitan och tillsätt gulorna i bunken. Vispa samman till jämn och blek smet.
  5. Vispa ner mjölken i smeten, lite i taget till att börja med. Sila smeten ner i kastrullen för att undvika klumpar. Värm upp på medelvärme under vispning tills den tjocknar. Ta av från värmen och vispa ner kallt smör tills det lösts upp helt i smeten. Häll över i skål, plasta ytan så att den inte "skinnar sig" och låt den bli kall i kylskåpet i cirka 1 timme.
  6. Förvärm ugnen på 180°C
  7. Kavla ut en degklump (låt de andra två ligga kvar i kylen) på lätt mjölat bakplåtspapper till en rektangel 3-4 mm tjock som får plats på en bakplåt (30-40 cm = 8 bitar). Lägg över på plåt med låg kant och nagga många hål i degen med gaffel. Lägg bakplåtspapper ovanpå och på detta en annan bakplåt. Detta för att degen inte skall resa sig så mycket, bli frasig men inte fluffig.
  8. Portionsbitar: Man kan skära degen med degsporre eller vass kniv i jämnstora bitar (~5x8 cm) innan bakning, eller försiktigt skära med brödkniv efter bakning (med större risk för att skada brödet).
  9. Grädda tills gyllenbrun eller brun som på bilden ovan, men akta så att de inte bränns vid. Det tar cirka 20 minuter. Ta ut och låt kallna, helst på galler. Hantera varsamt.
  10. Upprepa kavling och gräddning med degboll två och tre. Man kan baka alla tre omgångarna samtidigt, men då behövs 6 stycken plåtar.
  11. Garnering: Blanda florsocker med äggvita och citronjuice till trögflytande sås. Enbart florsocker med lite florsocker går också bra. Blanda 1/3-del av kristyren med kakaopulver. Fyll en plastpåse med chokladglasyr och vrid om, stäng öppningen. 
  12. Montera: Skär smördegskakan i bitar cirka 5x8 cm försiktigt med brödkniv om detta inte gjorts tidigare. Om tidigare skurna bitar kan kanterna jämnas till försiktigt med rivjärn som i filmen.
  13. Locket: Smeta ett tunt lager vit kristyr, som inte får vara rinnig, på 1/3-del av smördegsbitarna (8 st). Låt vila en stund om kristyren är lös, skall vara halvstel men inte fast. Klipp ett litet hål i chokladpåsen och ringla flera ränder tvärs över. Ta en grillsticka eller liknande och dra igenom kristyren 4 gånger fram och tillbaka på längden för att ge ett vackert mönster. Se filmen.
  14. Ta ut krämen och låt den bli lite varmare. Den kan användas som den är. Bred ett tjockt lager kräm på två smördegsbitar. Placera den ena på den andra och toppa med locket.
  15. Tillval (crème ambassadeur): Krämen kan mjukas upp med fastvispad grädde med pudersocker som i filmen. Vänd ner (blanda) grädden i krämen. Fyll en spritspåse med en 1-cm bred tyll. Spritsa 8 toppar på en mördegsbit. Lägg på en platta och spritsa 8 toppar även på denna. Toppa med locket. Se filmen.

Kockens kommentar

Detta bakverk tillreds på enkel smördeg kallad blixtsmördeg, på franska pâte demi-feuillitée och på engelska flanky pastry. Sådan deg blir frasig men inte lika bladig som "riktig" smördeg (läs mer > Om smör­degar). Färdig färsk smördeg i rulle kan användas, men då måste två plattor à 2 mm läggas på varandra för att få en deg på 4 mm (läs mer, klicka på ingrediens > Smördeg färsk färdig). Som garnering kan flytande fondant användas (läs mer > Om fondant).

Mille-feuille (fr. tusenblad) har anor från sent 1500-tal, men ursprunget är osäkert. Omtalas i engelsk kokbok 1733 och i fransk dito år 1749. Till skillnad från dagens recept innehöll bakverket sylt och marmelad i stället för vaniljkräm. Dess moderna form med créme pâtissière (läs mer > Om vaniljsås, äggkräm) utvecklades av Marie Antoine Carême (se > Om Carême). Från början toppades bakverket med pudersocker, senare med blandad socker- eller chokladglasyr. Numera förekommer också matigare mille-feuilles fyllda med ost, spenat och annat. Det söta bakverket är inspirationskällan till Svensk Napoleonbakelse (se dito recept). Läs mer > Om smördegsbakelser.

Fler recept inom Smördegssbakelser ¤

Liknande recept som Mille-feuille, tusenbladsbakelse