Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 260

Kcal / portion: 871

GBR (GI) / port: 4
Recept: 3485 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 2%
Fett: 21%
Kolhydrater: 16%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Smördegsplattor fryst 4.0 styck 36%
Fyllning:
Vispgrädde 5.0 dl 52%
Strösocker 2.0 msk 3%
Jordgubbar färska 1.0 liter 6%
Florsocker 2.0 msk 3%
Vaniljsocker 1.0 tsk 0%
eller %
Vaniljstång 1.0 styck Äts ej
Kockskolan:
Om smördegar > Äts ej
Om smördegsbakelser > Äts ej
Om laminerade degar > Äts ej
Så vispas grädde > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min + 30 min )
- Vispa grädde med socker och vanilj. Sätt i frysen tills grädden blivit halvstel av kylan (~30 minuter).
- Förvärm varmluftsugn på 200ºC, eller ugn utan varmluft till 220ºC. Ugnen måste ha uppnått rätt temperatur före gräddning.
- Grädda: Lägg smördegsplattorna på ugnsgaller. Sätt in i ugnen cirka 20 minuter, tills de svällt upp ordentligt, blivit fluffiga och fått färg.
- Fyllning: Rensa och skiva jordgubbarna. Häll florsocker i en kopp och tillsätt några droppar vatten under omrörning till en trögflytande smet.
- Montering: Dela smördegsplattorna på längden. Placera ett lager jordgubbar på plattans underdel. Täck med grädde och lägg på överdelen som ett lock. Häll florsockerglasyren över.
Kockens kommentar
Om vaniljstång i stället för extrakt: Dela vaniljstången på längden och skrapa ut innanätet, som läggs i grädden. Överbliven vanilstång kan förvaras i en strösockerskål för att ge smak. Ett enkelt hemlagat alternativ till smördeg är så kallad blixtsmördeg. Det ger luftigt bröd men inte lika frasigt (se dito recept). Läs mer > Om smördegar.
Alternativ
Fler recept inom Smördegssbakelser ¤
Liknande recept som Royal surprise smördegsbakelse
-
Pâte feuilletée, fransk smördeg
Tid: 1 tim (+ 8 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Svensk smördeg
Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Blixtsmördeg, pâte demi-feuilletée, flaky pastry, amerikansk smördeg
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pain aux raisin, frasiga romrussinbullar
Tid: 1 tim (+ 8 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Puits d´amour, kärlekens brunn
Tid: 30 min (+ 45 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Eccles cakes, engelska korintkakor
Tid: 45 min (+ 4 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Banbury Cakes, engelska smördegskakor
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Jalousie d´armande, jalusi med mandelkräm
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kouign-Amann, krispigt normandiskt smördegsbakelse
Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Skarpskyttar
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan