Dryck till fiskrätt med lätt beska

Beska fiskrätter förekommer sällsynt. Beskan skapas i så fall av tillbehören, främst tack vare beskan i färsk sallat. Osötad kakao ger också beska. All sallat innehåller beska. Läs mer om besk sallat i varufakta (sök på "Besk sallat"). Beskan i sallaten mildras av salt och syra t.ex. i en dressing, vilket rekommenderas eftersom beska alltid är lite knepigt ihop med drycker. Ett tips är också att inte dricka vinet eller den beska ölen i samband med att man stoppat in sallaten i munnen.

3 matchande recept inom fiskrätt med lätt beska

Vin till mager, lätt besk fiskrätt

När det gäller beska smaker i mat så bör vi tänka på att i kombination med vin förstärks det beska, söta, sträva och heta. Välj därför ett vin med mycket syra vilken klarar av den beska smaken i maten och samtidigt upplevs fruktigare. Oftast är ett vitt, torrt vin godast i kombination men ett lätt rosé eller mjukt rött kan också fungera fint.

Öl till mager, lätt besk fiskrätt

Besk mat kan, liksom för vin, skapa smakproblem ihop med beska öl. Besk öl förstärker beskan (och sötman) i maten och kan ge metallisk smak. Generellt fungerar dock öl bättre än vin. Bäst passar lätta, milda och syrliga öl, gärna alkoholstarka, till besk mat. Till mager besk fiskrätt rekommenderas ett lätt eller medelfylligt öl med ringa beska och med fördel ett syrliga öl.