Kall inkokt lax
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 6

Så inkokas fisk >

 

 

Om inkokning, aladåb >

 

 

Om kort spad >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Kall inkokt lax

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 194

Kcal / portion: 732

GBR (GI) / port: 4

Recept: 4389 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 11%

Fett: 15%

Kolhydrater: 5%

Fibrer: 1%

Portionsvikt: 376 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Så inkokas fisk > Äts ej

Om inkokning, aladåb > Äts ej

Om kort spad > Äts ej

...

Tillagning (40 min + 1 tim )

  1. Hemlagad pressgurka? Tillagas minst 2 timmar före servering. Se separat recept.
  2. Putsa hinnor från laxfilén och tag bort eventuella ben med en plattång. Skär i portionsstorlekar. Lägg dem i en form, eller i en vid bunke, med någon centimeters mellanrum. Salta lätt.
  3. Lag: Skala/putsa lök, purjolök och morot. Skiva. Lägg alla lagingredienser i en kastrull och låt koka i 10 minuter.
  4. Häll den kokande lagen över laxen, som måste täcka fisken med minst 1 centimeter. Täck formen med plastfilm. Låt långsamt svalna.
  5. Skala (borsta) och koka potatis.
  6. Dillmajonnäs: Lägg äggula, senap och vinäger i en skål. Salta och peppra lätt.
  7. Vispa med elvisp och tillsätt matoljan i en tunn stråle (lite i taget) under fortsatt vispning.
  8. Blanda ner gräddfil/crème fraiche och finhackad dill. Smaka av med senap och kryddor.

Kockens kommentar

Kall inkokt lax är en midsommarklassiker. Receptet hämtat från "Klassiska svenska smaker", en skrift som ges ut på 7 språk av Svenska Institutet. Fotograf: Pål Allan.

Inkokt innebär att något kokats i smakrikt spad och serveras kall. Serverad i spad som stelnat till gelé är det en "aladåb". Läs mer > Om inkokning, aladåb.

Inkokt fisk (utan gelé) kokas vanligtvis i syrligt smakrikt spad, som kan bestå av vin, vinäger, ättika och liknande. Under kort koktid som för fisk hinner inte smaksättare avge någon större mängd smak och därmed smaksätts inte fisken tillräckligt. För starkare smaksättning kan först tillreda ett så kallat "kort spad" (ej i detta recept), som fisken sedan kokas i (läs mer > Om kort spad). Se alternativ via länk nedan.

Alternativ

Passar till: Skarpsås

Annes inkokta sommarlax

Inkokt strömming

Fläderinkokt regnbåge

Ciderinkokt lax

Inkokt makrill

Ansjovisinkokt lax

Glögginkokt lax

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem