Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 496

Kcal / portion: 615

GBR (GI) / port: 0
Recept: 2459 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 54%
Kolhydrater: 2%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om senapssåser > Äts ej
Sås till kokt fisk > Äts ej
Sås till grönsaker, ägg > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (15 min )
- Hårdkoka ägg. Låt svalna. Separera gula från vita.
- Finhacka äggvitan. Finhacka dill.
- Ingredienser och bunke bör ha samma temperatur när såsen blandas, vilket minskar risken att den skär sig.
- Vispa grädden halvfast.
- Lägg i en bunke rå äggula, senap och vinäger.
- Pressa kokt äggula genom en sil ner i bunken. Blanda allt väl med en visp.
- Tillsätt oljan i bunken under konstant vispning. Först droppvis, sedan i lite snabbare takt. Se till att oljan hela tiden blandar sig väl i såsen.
- Avsluta med att vända ner hackad äggvita, lättvispad grädde och finhackad dill.
- Smaka av med salt och peppar. Tillsätt lite socker om så önskas.
- Såsen serveras kall. Ställ den i kylskåpet i väntan på servering. Ta ut och smaka av på nytt.
Kockens kommentar
Såsen är klassisk till inkokt lax (laxaladåb) tillsammans med färsk dillpotatis. Passar även till andra fiskrätter och sallader. Det råder olika uppfattningar om vad som är en skarpsås. Klassiskt är det en majonnässås där hälften av den råa äggulan bytts ut mot kokt äggula och hälften av matoljan bytts ut till lättvispad grädde. Många receptgivare utelämnar dock oljan varvid det blir en gräddsås i stället för en oljesås. Ett förenklat tillagningssätt är att använda färdig majonnäs i vilken man vispar ner mosad kokt äggula, senap, vinäger, lätt vispad grädde och kryddor. I stället för grädde kan man välja gräddfil och i stället för vinäger kan man ta citronjuice. Mängden smaksättare kan varieras efter tycke och smak.Buljong, såser, röror
- Buljonger, fonder
- Vita såser, bechamelsåser
- Ljusa såser, veloutesåser
- Mörka såser, skysåser
- Smörsåser ¤
- Hollandaisesåser
- Oljesås, majonnässåser
- Senapssåser
- Salladssås, dressing, pesto
- Tomatsåser, chilisåser
- Grillsåser, marinader
- Asiatiska såser
- Skum sås, vita krämer ¤
- Röror till mat och smörgås ¤
- (Efterrättssås >)