Om Dietkokboken

Bli medveten om vad du äter!

Dietkokboken är till för dig som vill bli medveten om vad du äter oavsett vad du äter. Här hittar du alla slags recept, inte bara hälsosamma och smalmat, liksom all slags varufakta, matlagningsråd, dietfakta, viktkontroll och mycket annat. Vår ambition är att beskriva allt om mat och dryck och i synnerhet allt om mathälsa och hur man uppnår viktkontroll på ett klokt sätt. Lär dig att bli mätt på rätt sätt av god mat.

Dietkokboken har skapat ett automatiserat system för beräkning av näringsvärden och kalorier per recept, vilket kräver ett mycket stort ingrediensregister och att informationen per vara är komplett. Dietkokboken har Sveriges, kanske världens största register med 450.000 grunduppgifter. Med så mycken information kan tryckfelsnisse ha visat sig, men när ni eller vi upptäcker detta så rättar vi.

Vetenskaplig grund

Vår kunskap bygger på vetenskapliga, vedertagna rön. Utvecklingen av Dietkokboken sker i samråd med Dietisters Riksförbund, Nutritionstföreningen, Svensk Förening för Näringslära, Netdoktor.se och annan expertis. De fungerar som samtalspartners, kunniga rådgivare till oss som arbetar med Dietkokboken.

Vår främsta kunskapskälla är Livsmedelsverket. Deras näringsdatabas är en viktig del i Dietkokboken näringsberäkningar. Denna information är inte tillräckligt omfattande varför fakta kompletterats från andra källor t.ex. motsvarande databas i USA och leverantörsinformation. Icke vetenskaplig information redovisas emellanåt, men när detta sker påtalas osäkerheten i informationen.

Vi vill påpeka att information och beräkningar vad gäller mat och dryck är en ungefärlig vetenskap. Det finns inga exakta sanningar. All information skall därför betraktas med försiktighet. Vi tror oss dock om att ha kommit nära sanningen i vår redovisning och vi tillför kontinuerligt ny fakta.

Mathälsa

Dietkokboken samlar all slags kunskap om mathälsa. I stort sett finns alla tillgängliga varor beskrivna i Varufakta. Nyttiga och onyttiga, med angivande av näringsvärden, kalorier osv. Annan information om tillsatser i mat, bantningsmetoder, matförgiftning m.m. kan du också hitta i Dietkokboken.

Viktkoll & kostvanor

Vi erbjuder inga mirakelmetoder för sådana finns inte. Dietkokboken är inte en snabb bantningsmetod. Snabbantning är inte rekommendabelt och s.k. jojobantning är ohälsosamt och leder på sikt till att man får allt svårare gå ner eller hålla sin vikt. De som bantat vet hur svårt det är att behålla sin nya vikt. Vill du åstadkomma långsiktiga viktresultat måste du ändra dina kostvanor och detta tar tid och kräver diciplin. En svår period för många, men efter 6-12 månader blir allt detta naturligt och man mår allt bättre.

Dietkokboken tar inte ställning i striden mellan kalori- och Gi-metoden. Dietkokboken redovisar båda metoderna, dvs kalori- och Gi-värden. Däremot avråder vi att följa LCHF-metoden som vi anser vara hälsofarlig.

Dietkokboken är ditt rätta hjälpmedel att långsiktigt nå rätta kostvanor och rätt viktbalans. Vi tror inte speciellt mycket på att sätta upp regler och anvisningar, utan vi vill vara ett verktyg för att du skall bygga upp din kunskap gradvis och styra dig själv i önskad rikning.

Enkelt att använda

Det är viktigt att det är enkelt att få rätt information vid rätt tillfälle. Vi är inga vänner av krångliga system, då tröttnar man. Vår metod är att samla ihop kunskapen och ge dig den portionsvis vid rätt tillfälle, så att du nästan utan att märka det gradvis ökar din kunskap utan att anstänga dig. T.ex. när du ser ett recept framgår det vilka ingredienser som svarar för kalorimängden. Denna dagliga påminnelse ger på sikt stor kunskap och du kommer nog (som vi) att ofta förvånas av de uppgifter du ser.

Vem mår bra av Dietkokboken?

Egentligen kan alla mat- hälso- och viktintresserade ha god nytta av Dietkokboken. Den enklaste formen är att använda hemsidan som en vanlig kokbok och i farten ta till sig all nyttig information. Mer komplicerat än så är det inte och vi påstår att du blir förvånad över hur mycket du lärt dig på ett år utan att anstränga dig.

Har du viktproblem är Dietkokboken ett ovärderligt och enkelt hjälpmedel. I fösta hand för dig som är överviktig (BMI 25-30). Även underviktiga och individer med fetma har stor nytta av Dietkokboken, men detta bör kombineras med diestist- eller läkarhjälp. Även normalviktiga drar stor nytta av Dietkokboken för att äta rätt eller för att behålla den vikt man har. Eller varför inte bara för att det är intressant?

Dietkokboken vänder sig också till alla dietister, kostrådgivare, motionscoacher m.fl. yrkesutövande inom hälso- och friskvården. För egen användning av systemet eller för att ge råd och dåd till en behövande allmänhet. Kontakta gärna Dietkokboken för mer information.

Bästa rådgivningen till lägsta pris?

Vår ambition är att redovisa allt om hälsa, viktkoll, mat och dryck. Detta blir vi aldrig färdiga med men vi jobbar på oavbrutet. Under slutet av 2010 och i början av 2011 tillförs ett antal viktiga funktioner (se ”Detta ingår”) och därefter även kloka bantningsmetoder för de som vill snabba på en viktnedgång. Vi kompletterar med expertis och rådgivare.

Vårt mål är att alltid vara den bästa rådgivaren avseende mathälsa och viktkoll. Samtidigt vill hålla ett lågt pris, även på lång sikt, för att alla skall ha råd att använda vår tjänst år efter år. Vi har ett lågt introduktionspris men även när alla väsentliga funktioner tillförts skall priset vara mycket lågt i jämförelse med andra alternativ. Det handlar om några 10:or per månad.

Pris: 120kr för 12 månader (10kr per månad)

Vem är Dietkokboken?

Dietkokboken har eget provkök med egna kockar. Recepten fotograferas av egen fotograf. Dietkokboken har till sin hjälp olika experter, dietister, mat- och varuexperter, sommelier m.fl. System och fakta har byggts upp av egen personal. Dietkokboken har utvecklats av entusiasterna bakom Menyse.com – Kunskapskokboken. Koncept Menyse finns på menyse.com, MSN.se Mat&Dryck, Metro.se Mat&Dryck, Citygross.se Recept m.fl.

Dietkokboken är ett svenskt bolag som ägs av Menyse International, ett familjeföretag med anställda och närstående som delägare. VD och ansvarig utgivare för Dietkokboken Sverige AB är Krister Hanner.

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem