Glögginkokt lax med stuvad grönkål
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal bitar: 6

Om inkokning, aladåb >

 

 

Om kort spad >

 

 

Så lagas bladkål >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Glögginkokt lax med stuvad grönkål

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 126

Kcal / portion: 481

GBR (GI) / port: 5

Recept: 2889 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 8%

Fett: 6%

Kolhydrater: 8%

Fibrer: 1%

Portionsvikt: 383 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Om inkokning, aladåb > Äts ej

Om kort spad > Äts ej

Så lagas bladkål > Äts ej

...

Skapat av
Anne, Kockskolan

Tillagning (5 min + 1 tim )

  1. Tina grönkålen över natt, eller värm upp försiktigt i kastrull. Lägg över i sil och låt rinna av.
  2. Koka upp glögg, vatten, ättika, lagerblad och salt.
  3. Lägg i laxen. Dra kastrullen åt sidan. Låt laxen ligga i lagen i minst 1 timme.
  4. Skala och koka potatis.
  5. Grönkål: Hetta upp smör i stekpanna och tillsätt kolet. Låt steka en stund utan att bränna. Tillsätt grädde och låt koka in tills lagom tjock konsistens.
  6. Lägg upp laxen på en grönkålsbädd och servera med grönkål och potatis.

Kockens kommentar

Har man tillgång till skinkspad till exempel från koket av julskinka och färsk grönkål kan man med fördel tillaga Halländsk långkål, vilket är en variant av gräddstuvad grönkål. Se dito recept.

Inkokt innebär att något kokats i smakrikt spad och serveras kall. Serverad i spad som stelnat till gelé är det en "aladåb". Läs mer > Om inkokning, aladåb.

Inkokt fisk (utan gelé) kokas vanligtvis i syrligt smakrikt spad, som kan bestå av vin, vinäger, ättika och liknande. Under kort koktid som för fisk hinner inte smaksättare avge någon större mängd smak och därmed smaksätts inte fisken tillräckligt. För starkare smaksättning kan först tillreda ett så kallat "kort spad" (ej i detta recept), som fisken sedan kokas i (läs mer > Om kort spad). Se alternativ via länk nedan.

Alternativ

Långkål

Ansjovisinkokt lax

Klassisk laxaladåb

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem