
Glögginkokt lax med stuvad grönkål
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 126

Kcal / portion: 481

GBR (GI) / port: 5
Recept: 2889 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 6%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om inkokning, aladåb > Äts ej
Om kort spad > Äts ej
Så lagas bladkål > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Anne, Kockskolan
Tillagning (5 min + 1 tim )
- Tina grönkålen över natt, eller värm upp försiktigt i kastrull. Lägg över i sil och låt rinna av.
- Koka upp glögg, vatten, ättika, lagerblad och salt.
- Lägg i laxen. Dra kastrullen åt sidan. Låt laxen ligga i lagen i minst 1 timme.
- Skala och koka potatis.
- Grönkål: Hetta upp smör i stekpanna och tillsätt kolet. Låt steka en stund utan att bränna. Tillsätt grädde och låt koka in tills lagom tjock konsistens.
- Lägg upp laxen på en grönkålsbädd och servera med grönkål och potatis.
Kockens kommentar
Har man tillgång till skinkspad till exempel från koket av julskinka och färsk grönkål kan man med fördel tillaga Halländsk långkål, vilket är en variant av gräddstuvad grönkål. Se dito recept.
Inkokt innebär att något kokats i smakrikt spad och serveras kall. Serverad i spad som stelnat till gelé är det en "aladåb". Läs mer > Om inkokning, aladåb.
Inkokt fisk (utan gelé) kokas vanligtvis i syrligt smakrikt spad, som kan bestå av vin, vinäger, ättika och liknande. Under kort koktid som för fisk hinner inte smaksättare avge någon större mängd smak och därmed smaksätts inte fisken tillräckligt. För starkare smaksättning kan först tillreda ett så kallat "kort spad" (ej i detta recept), som fisken sedan kokas i (läs mer > Om kort spad). Se alternativ via länk nedan.
Fisk
- Gravad, rimmad fisk
- Ceviche
- Inkokt fisk
- Kokt fisk, fiskbullar
- Lutfisk
- Pannstekt, halstrad laxfisk
- Pannstekt, halstrad vitfisk
- Pannstekt strömming, makrill
- Fiskburgare
- Ugnslagad laxfisk
- Ugnslagad vitfisk
- Vitfiskgratäng, låda
- Grillad och rökt fisk
- Friterad fisk
- (Sillrätter, SOS >)
- (Fisksoppa, gryta >)