 
  
              
  
    
              Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Majsmjöl
(mexikanskt majsmjöl, mexikanskt tortillamjöl, maseka)
                 corn flour
                corn flour
              
                 farine de maïs
                farine de maïs
              
                 farina di granturco
                farina di granturco
              
                 Maismehl
                Maismehl
              
                 harina de maíz, masa harina
                harina de maíz, masa harina
              
Majsmjöl är torkade, malda majskärnor (frövita) där kli och grodd siktats bort (läs mer > Sädeskornets anatomi). Stärkelsen i mjölet har avskilts (= majsstärkelse). Mjölet saknar gluten och har därmed dålig bakförmåga.
- Vikt/omvandling: 1 dl = 50 gram. 100 g = 2 dl. 
 Avser struket mått med luftigt mjöl, ej packat. Häll mjölet direkt ur påsen i måttkärlet.
- Alternativ vara: Skrädmjöl, vanligt vetemjöl.
- Försäljning: Vanligt förekommande i butik. Mexikanskt tortillamjöl sällsynt förekommande.
- Förvaras torrt, ej över normal rumstemperatur och avskilt från varor med stark lukt. Mycket lång hållbarhet.
Mexikanskt majsmjöl (masa harina de maíz = "majsmjölmassa"), som används bland annat till tortillas, skiljer sig från vanligt majsmjöl som vi finner i svenska butiker. Sådant mjöl är fiber- och stärkelserikt och bereds annorlunda. Majskorn kokas i vatten med släkt kalk (Calcium hydroxide), varefter frövitan skiljs från kliskikt och groddar. Processen benämns nixtamalization (nextli = aska, tmalli = majsdeg).
Tortillas: Vanligt majsmjöl fungerar inte bra till tortillas. Degen håller inte samman utan blir till en kletig gegga när man steker det som plättar. För att motverka detta brukar man tillsätta husk eller stärkelsemjöl (lämpligtvis majsstärkelse) och andra bindemedel. Läs mer > Så tillagas tortillas.
Hälsa: Vanligt majsmjöl är glutenfritt. Mjölet är energirikt cirka 350 Kcal/100 gram och innehåller cirka 8% protein, 1% fett och 78% kolhydrater, varav 5% är kostfibrer. Mexikanskt majsmjöl (masa harina) är väsentligt näringsrikare med avseende på vitaminer, mineraler och fettämnen.
SÅ ANVÄNDS MAJSMJÖL
Majsmjöl används till välling, gröt, tortillas, majsknäcke och majsmuffins. Av mjölet gör man också matlagningmjöl (läs mer > Majsstärkelse).
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-07
Läs mer
Vanligt vetemjöl, kärnvetemjöl
Recept med Majsmjöl
Det finns 20 recept med Majsmjöl
- 
                
                    Friterade ostbollarTid: 1 tim (+ 1 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Fläskfilé sweet´n sourSvarighet: Medel, Receptgivare: 
- 
                
                    Potato crackers, friterade potatiskexTid: 1 tim 30 min (+ 18 tim) , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Friterad calamari, bläckfiskringarTid: 45 min (+ 1 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Fröknäckebröd med solros- och linfrö, glutenfrittTid: 30 min (+ 1 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Superenkel glutenfri pajdegTid: 30 min (+ 1 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kungsörnen 
- 
                
                    Wokad sammetslen majssoppa med kycklingTid: 40 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Klassisk slottsstek, HerrgårdsstekTid: 2 tim 20 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Pernillas fröknäckeSvarighet: Lätt, Receptgivare: 
- 
                
                    Gi-fröknäckeSvarighet: Lätt, Receptgivare: 
 Skriv ut vara
                  Skriv ut vara
                