Engelsk översättning pork mince

Fransk översättning porc haché

Italiensk översättning carne macinata di maiale

Tysk översättning Schweinehackfleisch

Spansk översättning carne de cerdo picada

Fläskfärs är malt griskött och fettrikare än nötfärs. Fläskfärs används sällan rent till olika rätter, utan blandas vanligen med annan magrare färs (läs mer > Blandfärs).

Skinkfärs är mald skinka. Detta kött är betydligt magrare och passar speciellt bra till italienska maträtter.

  • Köttkvalité: Färs är alltid mör tack vare malning (5 av 5, läs mer > Möra kött).
  • Relativ fetthalt: Högt, 15-25%. Saluförd färs vanligen 23%, varav mättat fett 10%. Läs mer > Fetthalt i livsmedel. Skinkfärs är magrare (3-5%).
  • Smak: Mild. (1-2 av 5, läs mer > Om kött).
  • Alternativ vara: Blandfärs, eller annan köttfärs.
  • Försäljning: Säljs färsk i tråg. Förekommer även fryst. Ekologisk fläskfärs och skinkfärs är sällsynt förekommande i butik.
  • Jämförpris: Mycket lågt, prisvärt kött. Butikspris 40-60 kr/kg eller mer. Tillagat pris är 10-20% högre än råpriset. Som regel svensk färs, oftast grovmald. Läs mer > Om prisjämförelser.
  • Förvaras kallt 0 till +4°C. Butiksmald färs bör tillagas samma dag som den malts. Industripackad färs i obruten atmospack med svetsad kant (läs mer > Förvaring kött), håller cirka en vecka från förpackningsdag. Observera att kylskåp i allmänhet håller högre temperaturer (cirka 10°C) vilket förkortar hållbarheten betydligt. Fryst färs håller sig 3-5 månader (läs mer > Frysning kött).


SÅ ANVÄNDS FLÄSKFÄRS

Fläskfärs kan användas som annan färs till burgare, pannbiffar, köttbullar, pajer, gratänger, piroger, kåldolmar och liknande (läs mer > Köttfärsrätter). Köttet skall alltid vara genomstekt. Fläskfärs används dock sällan rent utan brukar blandas med annan färs (=blandfärs), till exempel nötfärs och viltfärs för att sådan färs annars blir fast och stum.

Klassiska nötfärsrätter:

  • Medisterbullar är färsbullar av fläskfärs (se recept > Medisterkaker). Medister är ett gammalt ord för fläskkött med inblandning av ister (från tyskans met = hackat fläskkött och ister = djurfett). Jämför > Medisterkorv.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2015-09

Läs mer

Blandfärs

Möra kött

Fetthalt i livsmedel

Om kött

Om prisjämförelser

Förvaring kött

Frysa och tina kött

Köttfärsrätter

Ister

Viltfärs

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj

Recept med Fläskfärs

Det finns 14 recept med Fläskfärs