Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 171

Kcal / portion: 167

GBR (GI) / port: 2
Recept: 667 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 5%
Kolhydrater: 24%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Ägg 1.0 styck 9%
Mjölk 2.0 dl 18%
Gräddfil 0.5 dl 10%
Jäst färsk 15.0 gram 2%
Bovetemjöl 1.0 dl 27%
Vetemjöl 1.0 dl 32%
Salt 0.5 tsk 0%
Kockskolan:
Om pannkakor > Äts ej
Så lagas pannkakor > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim 30 min )
- Smet: Skilj på äggula och äggvita.
- Värm mjölk till ca 37°C (fingervarmt). Smula och rör ut jästen i mjölken.
- Tillsätt mjöl, gräddfil, salt och äggula. Vispa till jämn smet. Täck med duk. Låt jäsa 30- 60 minuter i rumstemperatur.
- Vispa äggvitan till hårt skum. Vänd ner äggvitan i smeten.
- Grädda halvstora (12 cm) runda plättar, eller små i plättlagg på medelvärme. Vänd plättarna när de jäst upp och stelnat. Grädda ett par minuter på andra sidan.
- Vispa om i smeten (mjölet sjunker) och grädda nästa pannkaka utan extra smör i pannan.
Kockens kommentar
Gräddfil kan ersättas med mjölk, grädde, filmjölk eller öl. Ibland ingår vatten i recept. Andelen bovete varierar också mellan olika recept, men vanligast är lika mycket bovete som vetemjöl. Ursprungligen lagades blinier enbart på bovete. Blinis är klassisk husmanskost i Ryssland, Ukraina, Baltikum med flera östeuropeiska länder. I förkristlig tid var blini hos slaverna symbol för solen och serverades i slutet av vintern för att hedra solens återkomst. Bruket antogs av den ortodoxa kyrkan och tillämpas än idag.
Passar till
Fler recept inom Blinies, pancakes, galettes
Liknande recept som Blinier/blinis/boveteplättar - grundrecept
-
Blinier/blinis/boveteplättar - grundrecept
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Blinier med lax och gräslök
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Galettes bretonnes complčtes, klassisk bovetepannkaka från Bretagne
Tid: 30 min (+ 2 tim 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Matig galette med tofu och groddar
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
American Pancakes, amerikanska tjocka pannkakor
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Amerikanska blåbärspannkakor
Tid: 30 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Hallonpancakes med kardemummakesella
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Dinkelpannkaka med rårörda bär (laktosfri)
Tid: 45 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Amerikanska pannkakor
Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare:
-
Amerikanska pannkakor
Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: