Majrova

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Majrova

(trädgårdsrova, matrova, Så tillagas majrova)

Latin: Brassica rapa u.a. rapa f. majalis

Engelsk översättning turnip

Fransk översättning navet

Italiensk översättning rapa

Tysk översättning Rübe

Spansk översättning nabo

Majrova tillhör familj korsblommiga växter. Det är en tvåårig ört, men odlas vanligen som en ettårig grönsak. Det är den plattrunda rotbasen som används som föda. Rovan är vanligen rosalila på översidan, medan undersidan är svagt gulvitt och fruktköttet klarvitt. Färg och form kan variera något. Namnet majrova för att den kan skördas tidigt. Känd i Sverige sedan 1700-talet början.

  • Smak: Majrova har mild kålsmak, mildare än kålrot. Rå är den krispig liknande rättika med lätt sötma. Kokt får den mild blomkålskaraktär och stek drar smaken åt vitkål. 
  • Kockskolans matupplevelse (1-5): En god rotsak, väl värd att användas oftare (4). Den milda smaken passar väl till milda kött och fiskrätter såväl kokt som stekt.
  • Alternativ vara: Kålrot, rotselleri, gulbeta, rättika.
  • Försäljning/säsong: Säljs från mitten av juni till mitten av november.
  • Förvaras kallt, +2 till +4°C. Ej i plastpåse. Hållbar 2-4 veckor.
  • Optimal lagring: Temperatur 2-3°C, luftfuktighet 95%, lagringstid 3-7 månader.

Köpråd: Vi bör äta mer rotsaker och majrova är ett bra alternativ. Nyttig smalmat, gott, mycket prisvärt och skonsamt för miljön.

Hälsa: Majrovan är mycket rik på kostfiber, C-vitamin och B6-vitamin.

Odling: Majrovan trivs bra i kyligt och fuktigt klimat. Det är en härdig växt som kan odlas även på Grönland. Den kan sås så snart frosten gått ur jorden och är klar att skörda 6 veckor efter sådd.

Miljö: Majrova odlas på friland och är en utmärkt vara ur miljösynpunkt.


VIKT & PORTIONSBERÄKNING MAJROVA

Normalvikt i butik: Normalvikt i butik runt 250 gram. Rovan bör vara högst 1 dm i diameter. Större rovor blir lätt svampiga och träiga.

Ansa: Skrubba med rotborste eller skala rovorna med potatisskalare. På större majrovor kan den ände där blasten suttit vara lite träig och trådig. Gröp gärna ur den delen något. Skiva eller tärna efter behov.


Vara

Råvikt st

Rens

Tillagning

Tillagad

av råvikt

Majrova styck

250 g

-15 %

-7 %

200 g

80 %


Portionsberäkning: Majrova är ett alternativ till potatis och portionsberäknas på samma sätt. Räkna med 250 gram (200g skalad) per normalportion som ensamt tillbehör till mat.SÅ ANVÄNDS MAJROVA

Majrova kan användas som andra betor/rotsaker. Den kan kokas och serveras som ensamrätt med smör, eller som tillbehör. Den är svår att mosa och lämpar sig föga till mos. Den är god att stuva, steka i smör, rosta i ugnen, tillsättas i grytor, eller skalas och rårivas till råkostsallad. Den kan också skivas tunt, lättsaltas och serveras som snacks på samma sätt som rättika. Om blasten är kvar kan bladen kokas eller stekas liknande spenat.

Klassisk rätt med majrova:

  • Navarin d’agneau - lamgryta med rotsaker varav majrova är en traditionell ingrediens.


SÅ TILLAGAS MAJROVA

Majrovor bör vara högst 1 dm i diameter. Större rovor blir lätt svampiga och träiga. Majrovor skall tillagas varsamt, så att sprödhet och smak bevaras
.

Rå majrova: Rovorna skalas och rivs till råkost eller blandas i sallad. Lövtunna skivor kan serveras med lite olja, lime, örtkrydda och nötter som en råkostcarpaccio. Tunna, lättsaltade skivor kan serveras som snacks liknande rättika.


Kokt majrova: Majrova kokas tills den mjuknat, men fortfarande är krispig. Fungerar inte till mos, blir för trådigt. Tärnad i små bitar och lättkokt kan majrova stuvas på vanligt sätt. Den kan ingå i grytor och soppor.

Koktid: Hel cirka 15 minuter tills den blivit lätt mjuk. Tärnad 5-10 minuter. 

Stekt och grillad majrova: Skär i tjocka skivor eller grovtärna och stek majrovan med smör i panna några minuter på var sida tills lätt gyllene. Tjockt skivad är också god att dubbelpanera och stekas som vegetatisk biff. Tjockt skivad kan den också grillas.

Ugnslagad majrova: Tillsammans med andra rotsaker passar den i gratänger eller ugnsbakad.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2013

Läs mer

Kålrot

Rotselleri

Gulbeta

Bild: Majrova med blast

Recept: Navarin

Recept med Majrova

Det finns 4 recept med Majrova