Latin: Pisum sativum var: saccharatum
chinese peas, sugar peas
pois mange tout, pois à sucre
piselli dolci
Zuckererbsen
guisantes de azúcar
Sockerärt är en form av brytärt. Det finns många olika slags sockerärter som vanlig sockerärt och sockermärgärt, vilka har platta baljor med tunn vägg och där den unga baljan äts hel.
- Vikt: Cirka 3 gram per styck.
- Smak: Sockerärter är mjälla (mjuka), saftiga och som namnet anger söta.
- Alternativ vara: Spritärter, brytärter sugar snaps (salladsärt).
- Försäljning/säsong: Året om. Svenskodlat augusti-september. Mestadels import från Afrika.
- Förvaring: I kylskåp ca 8°C, helst i plastpåse. Hållbar cirka 1 vecka. Ärtorna kan frysas.
Släpärt är ingen egen sort utan ett sätt att äta unga späda sprit-/märg- och sockerärter. Ärterna förvälls utan att snoppas i högst en minut (al dente) varefter de doppas en i taget i smält eller skirat smör. Därefter drar ("släpar") man ärtskidan mellan tänderna. Det som blir kvar i handen kastas. En delikatess anser många.
SÅ ANVÄNDS SOCKERÄRTER
Sockerärter passar till allehanda mat. Råa i sallader eller lätt kokta någon minut som tillbehör.
SÅ TILLAGAS SOCKERÄRTER
Koktid: Högst en minut i uppkokt vatten, varefter de sköljs i kallt vatten för att avstanna kokningen. De kan vid behov sedan hastigt värmas.
Läs mer
Recept med Sockerärter
Det finns 40 recept med Sockerärter
-
Helstekt lammrack med potatis- och purjotimbal
Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare:
-
Klassisk kokt porterstek
Tid: 2 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Krispig rädissallad
Tid: 10 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kycklingfrikassé
Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Lauritzon & Davidsson
-
Skagenpanna
Tid: 15 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Potatissallad med rädisor, ärtor och ramslök
Tid: 25 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Maximillian
-
Mjölkkokt dubbelkotlett med mögelostsås
Tid: 1 tim 45 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Torskrygg med skirat smör och potatis- och pepparrotsmos
Tid: 45 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Dillstekta lammfärsbiffar med potatis- och gurksallad
Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare:
-
Grillad lutfisk med ärtsallad och krämig chililime/lingonyoghurt och grov sardelltoast
Tid: 30 min (+ 24 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Team Milko