Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 111

Kcal / portion: 463

GBR (GI) / port: 14
Recept: 1854 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 3%
Kolhydrater: 17%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Vitlök 4.0 klyftor 2%
Ingefära 2.5 cm 1%
Chilifrukt grön 2.0 styck 1%
Citronjuice 2.0 msk 1%
Salt 0%
Matolja 2.0 msk 13%
Senapsfrö bruna 2.0 tsk 2%
Spiskummin hel 1.0 tsk 0%
Gul lök 0%
Vatten 1.0 msk 0%
Bakpulver 1.0 krm 0%
Korianderfrö mald 2.0 tsk 0%
Svartpeppar 0.5 tsk 0%
Gurkmeja mald 0.5 tsk 0%
Garam masala 1.5 tsk 0%
Krossade tomater 400.0 gram 5%
Kikärter konserv 400.0 gram 28%
Koriander färskhackad 1.0 dl 0%
Tillbehör:
Ris 3.0 dl 47%
Kockskolan:
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min )
Se film, klicka på "Adam" under bilden. Filmreceptet avviker från detta recept. Där finns en enklare variant och en mer avancerad.
- Mosa (i mortel, eller mixa) skalad vitlök, skalad och riven ingefära, chili (antal enligt egen smak), citronsaft och salt. Bearbeta till fin smet. Skala och finhacka lök.
- Steka: Hetta upp matolja i en gryta på medelvärme (i Indien används ghee = skirat smör). Tillsätt senapsfrön och spiskummin när oljan börjat glänsa. Efter en liten stund (15 sek.) tillsätts lök och bakpulver. Fräs utan att bränna i 3-4 minuter. Tillsätt vatten och fortsätt cirka 10 minuter tills löken blivit mörkbrun.
- Koka ris under tiden enligt anvisning på förpackning.
- Skölj av kikärtorna i sil. Grovskär korianderblad.
- Chana masala: Tillsätt vitlökspasta ovan och rör samman. Tillsätt korianderfrön, svartpeppar, gurkmeja och garam masala. Rör om kort stund tills anrättningen doftar gott.
- Tillsätt tomater, kikärter och korianderblad (spar lite till garnering). Låt allt bli ordentligt varmt.
- Garnera med korianderblad och servera med ris.
Kockens kommentar
Chana på indiska = kikärter, masala = kryddblandning. Chana masala = kikärtsgryta smaksatt med garam masala ("varm kryddblandning") som är en speciell kryddblandning (läs mer > klicka på ingrediensen.Ghee är indiskt skirat smör på speciellt sätt. Osaltat smör får sjuda på svag värme i en timme eller mer så att allt vatten kokar bort och endast fett återstår. Sådant fett har extra lång hållbarhet och klarar upp till 250°C utan att det brynas. Läs mer > Ghee.
Alternativ
Fler recept inom Ärt- bön- och linssoppa
Liknande recept som Chana masala, indisk kikärtssoppa
-
Bönsoppa
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Vit bönsoppa med curry
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Cornetti e ceci - kikärtssoppa med makaroner
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Christian Campogiani
-
Svensk klassisk ärtsoppa, ärtor med fläsk
Tid: 1 tim 30 min (+ 10 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Split pea soup, Potage saint Germain, engelsk-fransk ärtsoppa
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Indisk linssoppa (friluftsmat)
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Primus
-
Citronsmakande korv- och linssoppa toppad med basilikakräm
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kocklandslaget
-
Vegetarisk irländsk soppa
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Grön ärtpuré med pepparrotsfraiche (grön ärtsoppa)
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Yellow dal tadka, indisk gul linssoppa
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan