Chana masala, indisk kikärtssoppa

Foto: Film: Adam Ragusea, chana masala

Chana masala, indisk kikärtssoppa

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Vitlök

4.0 

klyftor

Ingefära

2.5 

cm

Chilifrukt grön

2.0 

styck

Citronjuice

2.0 

msk

Salt

 

 

 

Matolja

2.0 

msk

Senapsfrö bruna

2.0 

tsk

Spiskummin hel

1.0 

tsk

Gul lök

 

 

Vatten

1.0 

msk

Bakpulver

1.0 

krm

Korianderfrö mald

2.0 

tsk

Svartpeppar

0.5 

tsk

Gurkmeja mald

0.5 

tsk

Garam masala

1.5 

tsk

 

Krossade tomater

400.0 

gram

Kikärter konserv

400.0 

gram

Koriander färskhackad

1.0 

dl

 

Tillbehör:

 

Ris

3.0 

dl

 

Kockskolan:

 

Om skirat smör, ghee >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 111

Kcal / portion: 463

GBR (GI) / port: 14

Recept: 1854 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 3%

Fett: 3%

Kolhydrater: 17%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 417 gram)

Ingredienser

Visa:

Vitlök 4.0 klyftor 2%

Ingefära 2.5 cm 1%

Chilifrukt grön 2.0 styck 1%

Citronjuice 2.0 msk 1%

Salt 0%

 

Matolja 2.0 msk 13%

Senapsfrö bruna 2.0 tsk 2%

Spiskummin hel 1.0 tsk 0%

Gul lök 0%

Vatten 1.0 msk 0%

Bakpulver 1.0 krm 0%

Korianderfrö mald 2.0 tsk 0%

Svartpeppar 0.5 tsk 0%

Gurkmeja mald 0.5 tsk 0%

Garam masala 1.5 tsk 0%

 

Krossade tomater 400.0 gram 5%

Kikärter konserv 400.0 gram 28%

Koriander färskhackad 1.0 dl 0%

 

Tillbehör:

Ris 3.0 dl 47%

 

Kockskolan:

Om skirat smör, ghee > %

Tillagning (30 min )

Se film, klicka på "Adam" under bilden. Filmreceptet avviker från detta recept. Där finns en enklare variant och en mer avancerad.

  1. Mosa (i mortel, eller mixa) skalad vitlök, skalad och riven ingefära, chili (antal enligt egen smak), citronsaft och salt. Bearbeta till fin smet. Skala och finhacka lök.
  2. Steka: Hetta upp matolja i en gryta på medelvärme (i Indien används ghee = skirat smör). Tillsätt senapsfrön och spiskummin när oljan börjat glänsa. Efter en liten stund (15 sek.) tillsätts lök och bakpulver. Fräs utan att bränna i 3-4 minuter. Tillsätt vatten och fortsätt cirka 10 minuter tills löken blivit mörkbrun.
  3. Koka ris under tiden enligt anvisning på förpackning.
  4. Skölj av kikärtorna i sil. Grovskär korianderblad.
  5. Chana masala: Tillsätt vitlökspasta ovan och rör samman. Tillsätt korianderfrön, svartpeppar, gurkmeja och garam masala. Rör om kort stund tills anrättningen doftar gott.
  6. Tillsätt tomater, kikärter och korianderblad (spar lite till garnering). Låt allt bli ordentligt varmt.
  7. Garnera med korianderblad och servera med ris.

Kockens kommentar

Chana på indiska = kikärter, masala = kryddblandning. Chana masala = kikärtsgryta smaksatt med garam masala ("varm kryddblandning") som är en speciell kryddblandning (läs mer > klicka på ingrediensen.

Ghee är indiskt skirat smör på speciellt sätt. Osaltat smör får sjuda på svag värme i en timme eller mer så att allt vatten kokar bort och endast fett återstår. Sådant fett har extra lång hållbarhet och klarar upp till 250°C utan att det brynas.  Läs mer > Ghee.

Alternativ

Varma kikärter med spltorkade tomater

Kikätscurry med rotsaker

Chili med böner och majs

Fler recept inom Ärt- bön- och linssoppa

Liknande recept som Chana masala, indisk kikärtssoppa