Mignonbakelser, vaniljkräm på mandeldegsbotten

Foto: Bagarflickorna Julie & Julia

Mignonbakelser, vaniljkräm på mandeldegsbotten

Lägg till ingredienser

Antal bakelser: 34

Deg:

 

Sötmandel mald

100.0 

gram

el. mandelmjöl

 

 

Smör rumsvarmt

175.0 

gram

Strösocker

2.0 

dl

Ägg

1.0 

styck

Vetemjöl

6.0 

dl

 

Kräm:

 

Äggula

3.0 

styck

Vetemjöl

2.0 

msk

Vispgrädde

3.0 

dl

Vaniljsocker

2.0 

tsk

 

Garnering:

 

Florsocker

1.5 

dl

Vatten

1.0 

msk

Pärlsocker

2.0 

msk

eller

 

 

Gelé

 

 

 

Kockskolan:

 

Så skållas mandel >

 

 

Om bakelser >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 430

Kcal / portion: 170

GBR (GI) / port: 2

Recept: 5764 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 25%

Kolhydrater: 45%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 39 gram)

Ingredienser

Visa:
Deg:

Sötmandel mald 100.0 gram 11%

el. mandelmjöl 0%

Smör rumsvarmt 175.0 gram 22%

Strösocker 2.0 dl 13%

Ägg 1.0 styck 1%

Vetemjöl 6.0 dl 22%

 

Kräm:

Äggula 3.0 styck 3%

Vetemjöl 2.0 msk 1%

Vispgrädde 3.0 dl 19%

Vaniljsocker 2.0 tsk 0%

 

Garnering:

Florsocker 1.5 dl 6%

Vatten 1.0 msk 0%

Pärlsocker 2.0 msk 2%

eller %

Gelé 0%

 

Kockskolan:

Så skållas mandel > Äts ej

Om bakelser > Äts ej

Tillagning (45 min + 1 tim )

  1. Mandel: Skålla, skala och mal mandel. Eller använd mandelmjöl.
  2. Deg: Rör smör och socker pösigt (blekvitt). Tillsätt ägg och mandel. Blanda ner mjöl och arbeta samman till en smidig deg. Ställ i kyl minst en ½-timme.
  3. Kräm: Blanda äggulor, grädde och mjöl i en kastrull. Låt sjuda på svag värme under omrörning tills krämen är tjock. Smaksätt med vaniljsocker. Ta av från värmen och låt kallna.
  4. Förvärm ugnen på 175°C.
  5. Forma: Kavla ut degen ganska tunt (~3 mm). Stansa ut rundlar med ring eller glas 5-6 cm breda. Lägg på smord ugnsplåt eller på plåt med bakplåtspapper.
  6. Grädda mitt i ugn 7-10 minuter. Ta ut och låt kallna.
  7. Garnera: Blanda florsocker och vatten. Glasera kakorna med ett tunt lager. Garnera med pärlsocker eller en klick gelé.

Kockens kommentar

Mignon = söt, näpen, liten. Till exempel filet mignon ("lilla filén") som är en mindre skiva oxfilé från oxfiléns svans (läs mer > Oxfilé). I detta fallet avses en liten bakelse.

Bilden hämtad från Bagarflickorna Julie & Julia som bakat sig igenom bakboken Sju sorters kakor. Klicka på texten under bilden för att komma till deras blogspot.

Fler recept inom Bakelser

Liknande recept som Mignonbakelser, vaniljkräm på mandeldegsbotten