Kavlade småkakor, grundrecept

Foto: Arla ¤

Kavlade småkakor, grundrecept

Lägg till ingredienser

Antal kakor: 40

Mördeg:

 

Vetemjöl

4.5 

dl

Smör el. margarin

200.0 

gram

Strösocker

1.0 

dl

el. florsocker

 

 

Ägg

1.0 

styck

 

Alternativ:

 

Mandelmjöl

 

 

Stärkelsemjöl

 

 

Bakpulver

 

 

Hjorthornssalt }

 

 

 

Smaksättningsalternativ:

 

Vanillinsocker

 

 

Mandelspån

 

 

Kakaopulver

 

 

Ingefära mald

 

 

Kardemumma krossad

 

 

Kryddnejlika mald

 

 

Nötter

 

 

 

Garneringsalternativ:

 

Ägg

1.0 

styck

Mandelspån

 

 

Pärlsocker

 

 

Strösocker

 

 

Sötmandel hackad

 

 

Nötter

 

 

 

Kockskolan:

 

Om mördeg >

 

 

Om kavlade kakor >

 

 

Om småkakor >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 446

Kcal / portion: 73

GBR (GI) / port: 2

Recept: 2932 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 27%

Kolhydrater: 44%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 16 gram)

Ingredienser

Visa:
Mördeg:

Vetemjöl 4.5 dl 32%

Smör el. margarin 200.0 gram 50%

Strösocker 1.0 dl 13%

el. florsocker 0%

Ägg 1.0 styck 2%

 

Alternativ:

Mandelmjöl 0%

Stärkelsemjöl 0%

Bakpulver 0%

Hjorthornssalt } 0%

 

Smaksättningsalternativ:

Vanillinsocker 0%

Mandelspån 0%

Kakaopulver 0%

Ingefära mald 0%

Kardemumma krossad 0%

Kryddnejlika mald 0%

Nötter 0%

 

Garneringsalternativ:

Ägg 1.0 styck 2%

Mandelspån 0%

Pärlsocker 0%

Strösocker 0%

Sötmandel hackad 0%

Nötter 0%

 

Kockskolan:

Om mördeg > Äts ej

Om kavlade kakor > Äts ej

Om småkakor > Äts ej

Tillagning (45 min + 1 tim )

  1. Deg: Mjöl arbetas snabbt samman med tärnat kallt matfett socker och ägg, samt eventuell smaksättare till en smidig deg. För hand eller i maskin. Lägg degen inplastad i kylskåp minst en ½-timme, gärna mer. Alternativ kavlas degen ut, rullas ihop i plastfilm och kyls. 
  2. Förvärm ugnen på 175-200°C.
  3. Forma: Arbeta i "plåtomgångar" (norm: 20/plåt). Deg som inte används direkt sparas i kylen. Degen kavlas ut (tunt 3-4 mm). Bitar skärs ut med vass kniv eller degsporre i rektanglar, rutor, trianglar, eller på annat sätt till exempel rundlar med ett glas eller figurer med pepparkaksformar. Tandad sporre ger fin kant. Skärning kan också ske meddetsamma när kakorna tagits ur ugnen.
  4. Garnera: Kakorna läggs på smord plåt eller på plåt med bakplåtspapper. Penslas med uppvispat ägg och garneras med mandelspån, pärlsocker eller annat enligt egen smak. Garnering kan också ske när de kommer ut ur ugnen. Arlas kakor (bilden) är garnerad med strösocker och kanel. 
  5. Grädda 5-12 minuter beroende på kaksort, degtjocklek och ugnsvärme. Vanligtvis tills ljust gulbruna.
  6. Förvaring: I burk med lock några veckor. I frys upp till 3 månader.

Kockens kommentar

Allmänna råd (läs mer > Om mördeg):

  1. Använd vanligt mjöl, inte proteinrikt. Ibland förekommer inblandning av nötmöl i degen eller stärkelsemjöl (som har låg glutenhalt).
  2. Degen skall bearbetas snabbt, inte överarbetas.
  3. Ägg ger jämnare och stabilare deg.
  4. Degen skall vara kyld, varm deg ger stumma, hårda kakor.
  5. Florsocker har intensivare sötma än strösocker och ger smidigare deg. Strösocker ger mjukare och smuligare resultat.
  6. Ibland används kemiska jäsmedel för att uppnå viss jäseffekt. Ger speciell kakstruktur.

Alternativ

Pepparkakor

Kanelhjärtan

Chokladlöv

Uppåkrakakor

Milanostänger

Napoleonhattar

Kolakakor

Chokladpinnar

Fler recept inom Kavlade småkakor

Liknande recept som Kavlade småkakor, grundrecept