cooking yogurt
yaourt de cuisine
yogurt cucinare
Kochjoghurt
yogur cocinar
Matyoghurt (matlagningsyoghurt) är yoghurt med lite högre fetthalt än vanlig yoghurt vilket ger mer smak till anrättningen. Läs mer > Yoghurt. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
- Vikt/omvandling: 1 dl = 110 gram.
- Fetthalt: 8%. Turkisk/grekisk 10%.
- Smak/konsistens: Smaken är milt syrlig och konsistensen fylligare än filmjölk.
- Alternativ vara: Turkisk/grekisk yoghurt 10%, matlagningsgrädde 15%, Crème fraiche 12%, 32%.
- Försäljning: Förekommer vanligen i 2-dl förpackning. Behövs större mänger kan turkisk/grekisk 10% i 1-liters förpackning användas.
- Relativt jämförpris: Högt cirka 60 kr/liter (2 dl). Turkisk och grekisk lågt, runt 30 kr/kg. Läs mer > Högt och lågt jämförpris.
- Förvaring: Kallt vid högst +8°C. Ej frysbar. Hållbar i 2-3 veckor om obruten förpackning.
SÅ ANVÄNDS MATYOGHURT
Matyoghurt passar till kalla såser, dressingar, marinader, röror och annan smaksättning av mat. Extra bra till kryddiga rätter. Skär sig i hög värme, varvid crème fraiche passar bättre.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-09
Läs mer
Recept med Matyoghurt
Det finns 43 recept med Matyoghurt
-
Quorngulasch
Tid: 15 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Jacob Wismar
-
Kasslergott
Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare:
-
Karamelliserade äpplen med mandelsmul samt vaniljyoghurt (efterrätt)
Tid: 45 min , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Rent-a-Chef
-
Getost och citroncupcakes
Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Laxburgare med mangosalsa
Svarighet: Medel, Receptgivare:
-
Adana Kebab, turkiska grillade färsspett
Tid: 40 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Thailändsk fläskfilé
Svarighet: Medel, Receptgivare:
-
Kycklingfilé med yoghurt och melonsallad
Tid: 40 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Chiliyoghurt med persilja
Tid: 12 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Lunchfrämjandet
-
Kycklingdrumsticks med chutneyyoghurt
Tid: 1 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan