Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 227

Kcal / portion: 154

GBR (GI) / port: 12
Recept: 1843 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 2%
Kolhydrater: 45%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Vetemjöl 7.0 dl 80%
Mellanmjölk 3.0 dl 8%
Strösocker 2.0 msk 6%
Jäst röd färsk till söt deg 30.0 gram 2%
Salt 2.0 tsk 0%
Polentagryn 2.0 msk 4%
Alternativ:
Torrjäst röd till söt deg 7.0 gram Äts ej
Honung 2.0 msk Äts ej
Matfett (smör) 50.0 gram Äts ej
Ister matfett 50.0 gram Äts ej
Kockskolan:
Så rundrivs deg > Äts ej
Om English muffins > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min + 3 tim )
Se film, klicka på "Emma" under bilden.
- Smula ner jäst i en bunke och tillsätt fingervarm mjölk (~37ºC). Rör om tills jästen löst upp sig. I filmen används hälften mjölk, hälften vatten.
- Deg: Blanda mjöl med socker. Tillsätt mjölk och blanda till en smidig kladdig deg. Tillsätt salt efter ett tags blandning.
- Rundriv (knåda) degen väl (se filmen, läs mer > Så rundrivs deg). Låt degen jäsa övertäckt till nästan dubbel storlek, vilket tar cirka 2 timmar.
- Ta ut degen på lätt mjölat bakbord. Dela i portionsbitar och rundriv (rulla) varje bulle ( läs mer > Så rundrivs deg). Strö majsgryn på en plåt och lägg bullarna därpå.
Eller, häll ut degen på mjölat bakbord. Låt vila övertäckt i 10 minuter. Tryck ut degen till en platta 1-1,5 centimeter tjock. Stansa ut ringar (7-8 cm breda) med en matring eller stort glas. Se film via > Om English muffins. - Lägg bullarna på bakplåtspapper och täck över. Låt jäsa i 45 minuter.
- Stek bullarna i omgångar i torr non-stickpanna eller i smord stekpanna på svag värme cirka 5 minuter till gyllenbrun yta, utan att svartbränna. Vänd och stek den andra sidan något kortare tid.
- Servera: Brödet är godast nybakat. Dela dem på mitten och ät dem med smör och pålägg. Skall bullarna delas med gaffel, som i filmen, bör de ha kallnat i en timme.
Kockens kommentar
Engelska muffins är klassiskt frukostbröd delad på mitten, vilket anses bäst ske med gaffel (se film, klicka på Emma under bilden ovan). Ofta lätt rostat serverad med smör och söta pålägg som sylt och honung, eller med mer matiga pålägg som ägg, bacon och korv. Brödet är i USA klassiskt tillbehör Egg Benedict (se recept > Egg Benedict - original.Griddle cakes ("hällakakor") är en i England en beteckning för bröd som inte knådas och steks på en häll, det vill säga på en plan yta (jfr. spishäll, berghäll) till exempel i stekpanna. Hit räknas också så kallade Crumplets (se dito recept via länk nedan) Läs mer > Om English muffins.
Alternativ
Fler recept inom Små bröd, frallor, kuvertbröd
Liknande recept som English Muffins (engelska muffins), pannstekt fralla
-
Frallor, småfranska, kuvertbröd - grundrecept
Tid: 45 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Källarfranska, kalljäst snabbt frukostbröd
Tid: 20 min (+ 10 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Matgeek
-
Grahamsfrallor med sirap
Tid: 30 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kalljästa grahamsfrallor
Tid: 30 min (+ 8 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Havre- och rågbullar med pumpafrön
Tid: 1 tim (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Skållade havrebullar
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Enkla yoghurtfrallor
Tid: 30 min (+ 40 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kirsi, Båten förskola
-
Fiberrika rågflingebullar
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kungsörnen
-
Rosenbröd, kuvertbröd
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Smakrika solroskusar, kuvertbröd
Tid: 1 tim (+ 2 tim 15 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia