Lägg till ingredienser

Antal bullar: 30

Smör

150.0 

gram

Gammaldags lantmjölk

5.0 

dl

el. mjölk

 

 

Jäst färsk

50.0 

gram

Vetemjöl

10.0 

dl

Strösocker

1.0 

dl

Kardemumma krossad

1.5 

tsk

Salt

1.0 

tsk

 

Tillval:

 

Saffran

 

 

 

Garnering:

 

Mjölk

 

 

 

Kockskolan:

 

Så bakas vetebröd >

 

 

Så knådas, rivs deg >

 

 

Om vetebullar >

 

 

Så formas vetebullar >

 

 

Om saffransbröd >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 304

Kcal / portion: 133

GBR (GI) / port: 6

Recept: 4001 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 12%

Kolhydrater: 43%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 44 gram)

Ingredienser

Visa:

Smör 150.0 gram 27%

Gammaldags lantmjölk 5.0 dl 9%

el. mjölk 0%

Jäst färsk 50.0 gram 1%

Vetemjöl 10.0 dl 53%

Strösocker 1.0 dl 10%

Kardemumma krossad 1.5 tsk 0%

Salt 1.0 tsk 0%

 

Tillval:

Saffran 0%

 

Garnering:

Mjölk 0%

 

Kockskolan:

Så bakas vetebröd > Äts ej

Så knådas, rivs deg > Äts ej

Om vetebullar > Äts ej

Så formas vetebullar > Äts ej

Om saffransbröd > Äts ej

Tillagning (45 min + 1 tim )

Se film, klicka på "gotlandsknut" under bilden ovan.

  1. Rumstemperera smör. Smält smör kan användas, men kräver lite mer mjöl och ger lite torrare bröd. Mandelmassa är lättare att riva om den är kall.
  2. Deg: Smula ner jäst i en bunke. Lös upp med fingervarm mjölk. Tillsätt socker och kardemumma. Tillsätt mjöl och salt lite i taget och arbeta samman.
  3. Knåda degen väl på mjölat bakbord (läs mer > Så knådas, rivs deg). Låt jäsa till dubbel storlek under bakduk minst 30 minuter. 
  4. Förvärm ugnen på 225°C.
  5. Forma: Dela degen i antal bullar. Rulla ut degen till långsmala korvar, cirka 1,5 centimeter tjocka. Gör en gotlandsknut. Gör en ögla till höger om mitten. Stoppa in den kortare änden. Lyft upp, lägg en ring av den långa änden ovanpå degen och stick in kortändan under bullen (se filmen). Lägg knutorna på bakplåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under duk i en halvtimme.
  6. Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter till fin gyllenbrun färg.
  7. Servera: Doppa de varma bullarna hastigt i en skål med mjölk så blir de blanka och fina.  

Kockens kommentar

Gotlandsknuten, eller Gotlandsbullen, är en äldre form av vetebröd som endast bakats på Gotland. Det speciella med bullen är själva knuten, som skiljer sig lite beroende på vem som bakar den.

Vetebullar formas på olika sätt till. Man talar mest om snäckor eller knutar, men de kan också formas till hjärtan, blommor, kringlor med mera. Degen kan vara så kallad 2-slagsdeg, det vill säga kavlad deg med fyllning som dubbelviks, eller 3-slagdeg (tre lager). Det finns också knutar utan fyllning och bullar som inte kavlats. I detta recept en knut utan fyllning. Läs mer > Så formas vetebullar.

Alternativ

Kanelbulle

Kalspaderbulle

Så formas veteknutar och vetekringlor

Fler recept inom Vetebröd, vetebullar

Liknande recept som Gotlandsknuten, gotlandsbullen