Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 107

Kcal / portion: 549

GBR (GI) / port: 10
Recept: 2195 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 10%
Fett: 2%
Kolhydrater: 10%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Älg grytbitar 800.0 gram 41%
Gul lök 1.0 st stor 3%
Smör till stekning 2.0 msk 9%
Krossade tomater 300.0 gram 3%
Vatten 2.0 dl 0%
Köttbuljongtärning 1.0 styck 1%
Rödvin 1.0 dl 4%
Timjan torkad 1.0 tsk 0%
Maizena ljus 0%
Tillbehör:
Ris 3.0 dl 40%
Alternativ:
Vitt bröd 0%
Kockskolan:
Så lagas älgkött > Äts ej
Skapat av: Äleby Gård
Tillagning (2 tim )
- Skär köttet i ganska stora bitar. Skala och klyfta lök.
- Gryta: Bryn köttet i het gryta med smör. Sänk värmen och lägg med löken mot slutet.
- Tillsätt tomatkrosset och övriga ingredienser. Låt puttra på svag värme i cirka 1½ timme (1-2 timmar beroende på köttval). Provsmaka. Rör ner lite stärkelsemjöl om tjockare sås önskas.
- Tillbehör: Koka ris enligt anvisning på förpackningen.
- Förbered sallad. Kanske ett gott bröd till för att få upp den sista såsen på tallriken.
Kockens kommentar
Tillagningstiden påverkas om det är kött från kalv, ko eller tjur och djurets ålder. Dessutom av vilken styckdel som används (framdelskött, bakdelskött). Läs mer om älg > klicka på ingrediensen. Läs mer om tillagning > Så lagas älg.Fler recept inom Övriga klassiska kötträtter
Liknande recept som Älggryta
-
Klassisk kokt tunga med mos
Tid: 2 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kalmarlåda med skånsk potatis
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Får i kål, köttgryta av bog och/eller bringa
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Lapskojs, potatismos med kött
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan x1
-
Tjälknöl (tjälknul)
Tid: 8 tim (+ 5 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Älgstek i ugn
Tid: 3 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Bräserad älgstek på klassiskt vis
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan x1
-
Hjort- eller rådjursstek
Tid: 2 tim 30 min (+ 48 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Renstek
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Bräserad hare med gräddsås på klassiskt vis
Tid: 7 tim (+ 48 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Tore Wretman