Havreskorpor

Foto: Arla *

Havreskorpor

Lägg till ingredienser

Antal skorpor: 50

Havregryn

5.0 

dl

Vetemjöl

4.0 

dl

Bakpulver

2.0 

tsk

Strösocker

2.0 

dl

Cashewnötter torrostade

75.0 

gram

Kardemumma krossad

2.0 

tsk

Smör

100.0 

gram

Ägg

2.0 

styck

Matyoghurt

2.0 

dl

Bakplåtspapper

 

 

 

Kockskolan:

 

Om skorpor >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 345

Kcal / portion: 76

GBR (GI) / port: 1

Recept: 3816 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 15%

Kolhydrater: 45%

Fibrer: 3%

(Tillagad portion: 22 gram)

Ingredienser

Visa:

Havregryn 5.0 dl 17%

Vetemjöl 4.0 dl 22%

Bakpulver 2.0 tsk 0%

Strösocker 2.0 dl 20%

Cashewnötter torrostade 75.0 gram 11%

Kardemumma krossad 2.0 tsk 0%

Smör 100.0 gram 19%

Ägg 2.0 styck 3%

Matyoghurt 2.0 dl 6%

Bakplåtspapper Äts ej

 

Kockskolan:

Om skorpor > Äts ej

Kock: Arla

Tillagning (1 tim 15 min )

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Rosta nötterna i torr panna. Grovhacka. Krossa kardemumma.
  3. Blanda havregryn, vetemjöl, bakpulver, socker, nötter och kardemumma.
  4. Smält smöret. Vispa upp ägg med matyoghurt och avsvalnat smör. Rör ner i mjölblandningen och arbeta ihop till en deg.
  5. Dela degen i 4 delar och rulla ut dem till längder lika långa som plåten. Lägg dem på bakplåts­papper på plåten.
  6. Grädda mitt i ugnen 13-15 minuter.
  7. Ta ut och skär längderna i sneda, långa skivor. Lägg tillbaka dem på plåten med snittytan upp och grädda ytterligare 6-8 minuter.
  8. Stäng av ugnen, öppna ugnsluckan och låt skorporna stå kvar och torka cirka 30 minuter.

Kockens kommentar

Skorpor var förr klassiskt förrådbröd på fartyg (skeppsskorpor) för dess långa hållbarhets skull och de användes till "brännvinssoppa", det vill säga skorpan doppades i brännvin. På 1900-talet blev det populärt att doppa skorpor i kaffet. Läs mer > Om skorpor.

Alternativ

Klassiska grahamsskorpor

Saffransskorpor med choklad

Biscotti nötskorpor

Fler recept inom Rån, kex, skorpor

Liknande recept som Havreskorpor