Nachostallrik (nachotallrik)

Foto: Delish

Nachostallrik (nachotallrik)

Lägg till ingredienser

Portioner: 6

Nachochips

800.0 

gram

Gul lök

1.0 

styck

Nötfärs

400.0 

gram

Taco spicemix

1.0 

förp.

Vitlök

4.0 

klyftor

Pintobönor konserv

400.0 

gram

Riven ost

150.0 

gram

Jalapeno inlagd skivad

100.0 

gram

Smör och/el. matolja

2.0 

msk

Salt

 

 

Aluminiumfolie

 

 

 

Tillbehör:

 

Tomater

2.0 

styck

Avokado

2.0 

styck

Salladslök

1.0 

styck

Koriander färskhackad

 

 

el. persilja

 

 

Gräddfil

6.0 

dl

Lime

2.0 

styck

Chilisås het

4.0 

msk

 

Kockskolan:

 

Så lagas tacos >

 

 

Om chilisåser >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 236

Kcal / portion: 1165

GBR (GI) / port: 15

Recept: 6991 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 8%

Fett: 13%

Kolhydrater: 21%

Fibrer: 4%

(Tillagad portion: 493 gram)

Ingredienser

Visa:

Nachochips 800.0 gram 53%

Gul lök 1.0 styck 1%

Nötfärs 400.0 gram 10%

Taco spicemix 1.0 förp. 1%

Vitlök 4.0 klyftor 0%

Pintobönor konserv 400.0 gram 5%

Riven ost 150.0 gram 8%

Jalapeno inlagd skivad 100.0 gram 0%

Smör och/el. matolja 2.0 msk 3%

Salt 0%

Aluminiumfolie Äts ej

 

Tillbehör:

Tomater 2.0 styck 1%

Avokado 2.0 styck 6%

Salladslök 1.0 styck 0%

Koriander färskhackad 0%

el. persilja 0%

Gräddfil 6.0 dl 12%

Lime 2.0 styck 0%

Chilisås het 4.0 msk 0%

 

Kockskolan:

Så lagas tacos > Äts ej

Om chilisåser > Äts ej

Tillagning

Se film, klicka på "Delish" under bilden.

  1. Förbered: Skölj av bönor och låt rinna av. Skala och hacka lök och vitlök. Riv ost.
  2. Fräs löken mjuk och glansig i panna på medel värme med smör eller olja flera minuter utan bränna. Lägg åt sidan.
  3. Stek färsen brun under omrörning. Tillsätt lök, vitlök och tacomix. Häll av eventuell överskottsfett. Tillsätt lite bönspad eller vatten om röran är för torr. Röran skall vara lös men inte rinnig. Smaka av med salt.
  4. Sätt ugnen på 200-225°C.
  5. Ugn: Lägg aluminiumfolie på en ugnsplåt (så fastnar inte smält ost på plåten). Bred ut ett lager nachoskal. Klicka på färsröra och strö över ost och bönor. Fördela jalapinio. Lägg på ett nytt lager med nacho, färsröra och bönor. Avluta med ost.
  6. Gratinera i ugn tills osten smält, cirka 10-15 minuter.
  7. Tillbehör: Dela tomater, ta bort det lösa och tärna fruktköttet. Skala och tärna avokado. Skiva salladslök. Grovhacka korianderblad eller persilja.
  8. Servera: Ta ut ugnsplåten och fördela tillbehören över. Häll på gräddfil klickvis. Servera klyftad lime och het chilisås vid sidan av, liksom resterande gräddfil och nachos.

Kockens kommentar

En nachotallrik gör man enligt egen smak och tillgång. Här används till exempel "cowboy beans" (pintobönor), men andra burkbönor går bra. I filmen används svarta bönor. Maten kryddas mer eller mindre starkt som det behagar. Det finns många Tex-Mexkryddor i handeln att välja på, men man kan också välja egen blandning. Läs mer, klicka på ingrediens > Taco spicemix.

Nachos är rostade hårda tortillas, oftast smaksatta med ost och skurna i mindre trekanter eller cirklar. Används som snacks eller som tillbehör till mat (läs mer, klicka på ingrediensen). Läs mer om tacos > Så lagas tacos. En populär variant är att lägga ut ett lager nachos på ett fatt och fylla på med allehanda godsaker liknade detta recept.

Fler recept inom Tacoskal, nachos

Liknande recept som Nachostallrik (nachotallrik)