Majstortilla utan mexikanskt majsmjöl

Foto: Jauja Cocina Mexicana

Majstortilla utan mexikanskt majsmjöl

Lägg till ingredienser

Antal à 20 cm: 8

Majsmjöl

3.0 

dl

Majsstärkelse

1.0 

msk

Äggvita

4.0 

styck

Vatten

3.0 

dl

Salt

1.0 

tsk

Matolja till stekning

1.0 

msk

 

Kockskolan:

 

Om tacos, tortillas >

 

 

Så bakas tortillas >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 151

Kcal / portion: 91

GBR (GI) / port: 3

Recept: 730 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 3%

Kolhydrater: 24%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 61 gram)

Ingredienser

Visa:

Majsmjöl 3.0 dl 72%

Majsstärkelse 1.0 msk 4%

Äggvita 4.0 styck 8%

Vatten 3.0 dl 0%

Salt 1.0 tsk 0%

Matolja till stekning 1.0 msk 16%

 

Kockskolan:

Om tacos, tortillas > Äts ej

Så bakas tortillas > Äts ej

Tillagning (30 min )

Se film mexikansk tortilla, klicka "Jauja" under bilden.

  1. Deg: Blanda mjöl, stärkelse och salt i en bunke.
  2. Tillsätt äggvitor och vatten, vispa till en jämn smet. Låt vila cirka 10 minuter.
  3. Grädda: Värm en stekpanna med lite olja. Häll i cirka ½ dl smet, forma till ett tunt bröd genom att vicka pannan och eventuellt dra ut smeten lite med stekspaden. Stek på hög värme ett par minuter tills ytan är torr, vänd och stek andra sidan.
  4. Lägg färdiga bröd efter hand som de steks på en tallrik under en handduk så håller de sig varma. kan förvaras några dagar i plastpåse för att bevara mjukhet.

Kockens kommentar

Mexikansk tortilla tillagas endast av majsmjöl, vatten och lite salt. Mexikanskt majsmjöl (masa harina de maíz = "majsmjöl­massa") är dock annorlunda än det som vanligen finns i svenska butiker. Sådant mjöl är fiber och stärkelse­rikt. Vanligt majsmjöl fungerar inte bra till tortillas av denna anledning, degen håller inte samman utan blir till en kletig gegga när man steker det som plättar. För att motverka detta brukar man tillsätta husk (se dito) eller stärkelsemjöl, lämpligtvis majsstärkelse.

Mexikansk tortilladeg: 6 dl mexikansk tortillamjöl  blandas med 4,5 dl varmt vatten och 1 tsk till en homogen mjuk sammanhängande deg som inte kladdar. Degen vilas övertäckt i 10-20 minuter.

Passar till

Hemlagade vetetortillas

Mexikansk majsmassa till tortillas

Fler recept inom Tortillas, quesadillas, fajitas

Liknande recept som Majstortilla utan mexikanskt majsmjöl