Klenäter, friterade småkakor

Foto: Liv Martine

Klenäter, friterade småkakor

Lägg till ingredienser

Antal styck: 25

Äggula

6.0 

styck

Vetemjöl

3.2 

dl

Smör el. margarin

25.0 

msk

Strösocker

0.5 

dl

Vispgrädde

0.5 

dl

Citronskal

2.0 

tsk

Kardemumma mald

0.5 

tsk

 

Tillvalsalternativ:

 

Bakpulver

 

 

Jäst färsk

 

 

Vaniljsocker

 

 

Konjak/brandy

 

 

 

Kockskolan:

 

Så friterar man >

 

 

Så friteras bröd >

 

 

Om klenäter >

 

 

Degsporre >

 

 

Vattenreduktion

-0.7 

dl

Om vattenförändringar >

 

 

Om fettupptag >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 585

Kcal / portion: 155

GBR (GI) / port: 2

Recept: 3864 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 50%

Kolhydrater: 29%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 26 gram)

Ingredienser

Visa:

Äggula 6.0 styck 8%

Vetemjöl 3.2 dl 18%

Smör el. margarin 25.0 msk 66%

Strösocker 0.5 dl 5%

Vispgrädde 0.5 dl 5%

Citronskal 2.0 tsk 0%

Kardemumma mald 0.5 tsk 0%

 

Tillvalsalternativ:

Bakpulver 0%

Jäst färsk 0%

Vaniljsocker 0%

Konjak/brandy 0%

 

Kockskolan:

Så friterar man > Äts ej

Så friteras bröd > Äts ej

Om klenäter > Äts ej

Degsporre > Äts ej

Vattenreduktion -0.7 dl -0%

Om vattenförändringar > Äts ej

Om fettupptag > Äts ej

Tillagning (45 min + 2 tim )

Se film, klicka på "Liv Martine" under bilden. Filmreceptet avviker en del från det här angivna.

  1. Deg: Häll mjöl i en bunke. Tillsätt övriga ingredienser och blanda samman till en jämn smidig deg. Ställ i kylskåpet ett par timmar.
  2. Utbakning: Degen kavlas ut tunt till cirka 3 millimeters tjocklek. Använd gärna florsocker vid utbakning för att inte öka mängden mjöl i degen.
  3. Skär eller sporra degen i parallellogramform (lutande rektanglar) 2-5 centimeter breda och 8-12 centimeter långa enligt eget önskemål. Använd gärna en tandad degsporre.
  4. Snitta ett längs­gående hål i mitten. Stick ena spetsen genom snitthålet och dra den försiktigt tillbaka. Man kan göra så med båda spetsarna om man vill, förutsatt långsmala klenäter och snittet är tillräckligt långt.
  5. Värm oljan till 180°C. Läs mer > Så friterar man.
  6. Fritera: Fritera klenäterna någon minut på var sida tills gyllenbruna. Fritera i omgångar, låt rinna av på galler eller hushålls­papper.
  7. Garnera: Om man vill rullas kakorna i strösocker med eller utan kanel, alternativt pudras de med florsocker eller så äts de som de är (helst nybakade).

Kockens kommentar

Recept på klenäter kan variera en hel del. I svenska recept ingår sällan grädde, men är vanligt i danska recept. Äggulor är vanligast, men ibland används hela ägg och ibland förekommer bakpulver i degen för att få luftigare bakverk (som i filmreceptet). Luftigt resultat får man också med en lösare deg. Läs mer > Om klenäter.

Näring: Cirka 80% av vattnet i grädde och ägg dunstar bort vid fritering (läs mer > Om vattenförändring). Vattenreduktionen höjer de övriga näringsämnenas relativa andelar (%-andelar). Utan vattenreduktion blir till exempel andelen kolhydrater 45% (mot 50% i verkligheten). Fettupptaget från frityrsmeten är ringa, på grund av smetens redan mycket höga fettandel (50%). Läs mer > Om fettupptag.

Fler recept inom Friterade kakor, bakverk

Liknande recept som Klenäter, friterade småkakor