Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 585

Kcal / portion: 155

GBR (GI) / port: 2
Recept: 3864 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 50%
Kolhydrater: 29%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Äggula 6.0 styck 8%
Vetemjöl 3.2 dl 18%
Smör el. margarin 25.0 msk 66%
Strösocker 0.5 dl 5%
Vispgrädde 0.5 dl 5%
Citronskal 2.0 tsk 0%
Kardemumma mald 0.5 tsk 0%
Tillvalsalternativ:
Bakpulver 0%
Jäst färsk 0%
Vaniljsocker 0%
Kockskolan:
Så friterar man > Äts ej
Så friteras bröd > Äts ej
Om klenäter > Äts ej
Degsporre > Äts ej
Vattenreduktion -0.7 dl -0%
Om vattenförändringar > Äts ej
Om fettupptag > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min + 2 tim )
Se film, klicka på "Liv Martine" under bilden. Filmreceptet avviker en del från det här angivna.
- Deg: Häll mjöl i en bunke. Tillsätt övriga ingredienser och blanda samman till en jämn smidig deg. Ställ i kylskåpet ett par timmar.
- Utbakning: Degen kavlas ut tunt till cirka 3 millimeters tjocklek. Använd gärna florsocker vid utbakning för att inte öka mängden mjöl i degen.
- Skär eller sporra degen i parallellogramform (lutande rektanglar) 2-5 centimeter breda och 8-12 centimeter långa enligt eget önskemål. Använd gärna en tandad degsporre.
- Snitta ett längsgående hål i mitten. Stick ena spetsen genom snitthålet och dra den försiktigt tillbaka. Man kan göra så med båda spetsarna om man vill, förutsatt långsmala klenäter och snittet är tillräckligt långt.
- Värm oljan till 180°C. Läs mer > Så friterar man.
- Fritera: Fritera klenäterna någon minut på var sida tills gyllenbruna. Fritera i omgångar, låt rinna av på galler eller hushållspapper.
- Garnera: Om man vill rullas kakorna i strösocker med eller utan kanel, alternativt pudras de med florsocker eller så äts de som de är (helst nybakade).
Kockens kommentar
Recept på klenäter kan variera en hel del. I svenska recept ingår sällan grädde, men är vanligt i danska recept. Äggulor är vanligast, men ibland används hela ägg och ibland förekommer bakpulver i degen för att få luftigare bakverk (som i filmreceptet). Luftigt resultat får man också med en lösare deg. Läs mer > Om klenäter.Näring: Cirka 80% av vattnet i grädde och ägg dunstar bort vid fritering (läs mer > Om vattenförändring). Vattenreduktionen höjer de övriga näringsämnenas relativa andelar (%-andelar). Utan vattenreduktion blir till exempel andelen kolhydrater 45% (mot 50% i verkligheten). Fettupptaget från frityrsmeten är ringa, på grund av smetens redan mycket höga fettandel (50%). Läs mer > Om fettupptag.
Fler recept inom Friterade kakor, bakverk
Liknande recept som Klenäter, friterade småkakor
-
Donuts, doughnuts, munkar, flottyrkransar - grundrecept
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Cronut = croissant + dougnut
Tid: 2 tim (+ 3 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Gammaldags pösmunkar i munkjärn
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Fredriks Fika
-
Berlinermunkar, Äppelmunkar, Berliner Pfannkuchen
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Schmalzkuchen, Schmalzgreben, Mutzen - friterade degknyten
Tid: 30 min (+ 45 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Crullers, Cruller donuts-doughnuts, Germain crullers, French crullers
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Spritzkuchen (spritskaka), tyska munkar, German crullers
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Koreanska chapssal doughnuts, munkar med söt bönfyllning
Tid: 1 tim (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Churros, friterade munkar på spanskt vis (standardrecept)
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Spanska churros
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan