Pakora, indisk friterad grönsakssnacks

Foto: Hari Ghotra

Pakora, indisk friterad grönsakssnacks

Lägg till ingredienser

Antal styck: 24

Potatis

1.0 

st stor

Morot

1.0 

styck

Gul lök

1.0 

styck

Aubergine

0.5 

styck

Chilifrukt grön

2.0 

styck

Koriander färskhackad

1.0 

dl

Garam masala

1.0 

msk

Chilipulver

1.0 

tsk

Salt

1.0 

tsk

Kikärtsmjöl

3.0 

dl

Frityrolja till fritering

 

 

 

Smakalternativ:

 

Ingefära färskriven

 

 

Spenat färsk

 

 

Mynta färsk

 

 

Tamarindpulver

 

 

Fänkålsfrön mald

 

 

Korianderfrö mald

 

 

Bockhornsklöver mald }

 

 

Gurkmeja mald

 

 

Timjan torkad

 

 

 

Tillbehör:

 

Dippsås >

4.0 

dl

 

Kockskolan:

 

Så friterar man >

 

 

Så friteras grönsaker >

 

 

Fritös >

 

 

Hålslev >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 124

Kcal / portion: 35

GBR (GI) / port: 1

Recept: 843 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 2%

Kolhydrater: 17%

Fibrer: 4%

(Tillagad portion: 28 gram)

Ingredienser

Visa:

Potatis 1.0 st stor 12%

Morot 1.0 styck 5%

Gul lök 1.0 styck 6%

Aubergine 0.5 styck 4%

Chilifrukt grön 2.0 styck 2%

Koriander färskhackad 1.0 dl 0%

Garam masala 1.0 msk 2%

Chilipulver 1.0 tsk 0%

Salt 1.0 tsk 0%

Kikärtsmjöl 3.0 dl 69%

Frityrolja till fritering Äts ej

 

Smakalternativ:

Ingefära färskriven 0%

Spenat färsk 0%

Mynta färsk 0%

Tamarindpulver 0%

Fänkålsfrön mald 0%

Korianderfrö mald 0%

Bockhornsklöver mald } 0%

Gurkmeja mald 0%

Timjan torkad 0%

 

Tillbehör:

Dippsås > 4.0 dl Äts ej

 

Kockskolan:

Så friterar man > Äts ej

Så friteras grönsaker > Äts ej

Fritös > Äts ej

Hålslev > Äts ej

Tillagning (30 min )

se film, klicka på "Hari Gota" under bilden.

  1. Grönt: Skala och strimla grönsaker. Lägg i bunke. Alla slags grönsaker passar, bara de inte är för blöta.
  2. Smaksättning: Använd kryddor beroende på tillgång och enligt egen smak. Lägg i bunken.
  3. Blanda: Sikta ner kikätsmjöl. Blanda alla ingredienser ordentligt med händerna, krama ut fukten ur grönsakerna. Tillsätt lite vatten och blanda till en fast smet. Den skall inte vara lös.
  4. Värm oljan till 180°C. Läs mer > Så friterar man.
  5. Fritera: Klicka ner matskedstora bitar av smeten i oljan. Fritera i omgångar. Låt fritera i 3-5 minuter tills fint gyllenbruna. Lyft ur med hålslev och lägg på galler eller hushållspapper för avrinning.
  6. Servera till mat eller som snacks med någon smakstark yoghurt- eller chutneysås.

Kockens kommentar

Tänk på att het olja är bränn- och brandfarligt. Läs mer > Så friterar man.

Pakora (sanskrit, från pakvavata (pakva + vata = kokad liten klump) är en klassiskt indisk grönsaksrätt serverad som snacks eller som huvudrätt (pakora curry) tillsamman med kryddig yoghurt. Även populärt i Nepal, Pakistan och Bangladesh. Förekommer även annorstädes som i Malaysia , Kina, Somalia och till exempel i Skottland. En annan indisk variant är "bhaji", friterade grönsaker, se recept Mirchi bahji.

Alternativ

Mirchi bhaji, friterad chili

Fler recept inom Friterat grönt

Liknande recept som Pakora, indisk friterad grönsakssnacks