Kalori- och GI:
 
    
                Kcal / 100 gram: 188
 
    
                Kcal / portion: 213
 
    
                GBR (GI) / port: 0
Recept: 852 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 16%
Kolhydrater: 4%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Steksky avfettad 1.0 dl 8%
Schalottenlök finhackad 2.0 msk Äts ej
Rött mjukt vin (Bordeauxvin) 1.0 dl 9%
Timjan torkad 1.0 krm Äts ej
Lagerblad 1.0 blad Äts ej
Peppar 1.0 krm 0%
Brun grundsås ¤ 2.0 dl 19%
Majsstärkelse 1.0 msk 3%
el. arrowrot 0%
Oxmärg tärnad } 0.8 dl 61%
Kockskolan:
Om stekskysås > Äts ej
Om vinsåser > Äts ej
Om Caręme > Äts ej
Sås till nöt, vilt, inälvor > Äts ej
ā la bordelaise > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (20 min )
- Grundsås: Tillred brun grundsås (sause brune eller jus lié, se separat recept via länk nedan). Tidsåtgång här ej medräknad.
- Ta köttet ur pannan, och skeda bort överflödigt fett, så att högst 2 matskedar återstår.
- Finhacka lök. Tillsätt detta i pannan och stek någon minut. Tillsätt vin och kryddor. Koka ner till halv mängd.
- Tärna och mjuka upp oxmärgen 2-3 minuter i hett vatten.
- Tillsätt brun grundsås eller buljong med redning. Låt sjuda i 3-4 minuter tills såsen tjocknat något. Smaka av.
- Tillsätt oxmärg och skaka såsen över svag värme i någon minut eller två. Såsen får inte ens komma i närheten av att sjuda. Servera på varma tallrikar. Garnera gärna med hackad persilja.
Kockens kommentar
Sauce bordelaise är en mörk stekskysås med bordeauxvin som monteras med smör eller oxmärg. Det finns olika varianter. Mästerkocken Caręme (se dito) använder bland annat sauternevin och sauce espagnole i sitt recept. Recept med beteckningen "bordelaise" serveras i allmänhet med en Sauce bordelaise. Såsen passar utmärkt till smakrikt nötkött som oxfilé och inälvor som njure. Klassisk sås till kalvnjure (Rognons de Veau ā la Bordelaise). Läs mer > Om stekskysås.Tillhörande recept
Fler recept inom Mörka såser, skysåser
Liknande recept som Sauce bordelaise, mörk stekskysås med bordeaxvin och oxmärg
- 
                
                    Sauce brune/Suce ragoût, brun grundsåsTid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Julia Child 
- 
                
                    Jus lié, avredd skyTid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Jus lié, avredd sky på koncentrerad fond eller buljongtärningTid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Enkel svensk brun grundsås med tärning eller koncentrerad fondTid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Sauce Diable/Sauce piquante, pepparstark djävulssåsTid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Mannerströms rödvinssås ¤Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Leif Mannerström 
- 
                
                    Sauce Robert (robertsås), klassisk brun senapssåsTid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Sauce Madčre/Sauce Porto, brun madeirasås eller portvinssåsTid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Sauce Perigord/Périgueux, elegant mörk madeirasås med tryffelSvårighet: Medel, Receptgivare: Julia Child 
- 
                
                    Sås av stekskyTid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
 
              
               Spara recept
                  Spara recept
                 Skriv ut recept
                  Skriv ut recept
                 Lägg i inköpslistan
                  Lägg i inköpslistan
                 Slumpa recept
                  Slumpa recept
                 
                     
                              