Sauce bordelaise, mörk stekskysås med bordeaxvin och oxmärg

Foto: Lisa is Cooking

Sauce bordelaise, mörk stekskysås med bordeaxvin och oxmärg

Lägg till ingredienser

Färdig sås dl: 4

Steksky avfettad

1.0 

dl

Schalottenlök finhackad

2.0 

msk

Rött mjukt vin (Bordeauxvin)

1.0 

dl

Timjan torkad

1.0 

krm

Lagerblad

1.0 

blad

Peppar

1.0 

krm

Brun grundsås ¤

2.0 

dl

el. buljong/fond

 

 

Majsstärkelse

1.0 

msk

el. arrowrot

 

 

Oxmärg tärnad }

0.8 

dl

 

Kockskolan:

 

Om stekskysås >

 

 

Om vinsåser >

 

 

Om Caręme >

 

 

Sås till nöt, vilt, inälvor >

 

 

ā la bordelaise >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 188

Kcal / portion: 213

GBR (GI) / port: 0

Recept: 852 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 16%

Kolhydrater: 4%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 113 gram)

Ingredienser

Visa:

Steksky avfettad 1.0 dl 8%

Schalottenlök finhackad 2.0 msk Äts ej

Rött mjukt vin (Bordeauxvin) 1.0 dl 9%

Timjan torkad 1.0 krm Äts ej

Lagerblad 1.0 blad Äts ej

Peppar 1.0 krm 0%

Brun grundsås ¤ 2.0 dl 19%

el. buljong/fond 0%

Majsstärkelse 1.0 msk 3%

el. arrowrot 0%

Oxmärg tärnad } 0.8 dl 61%

 

Kockskolan:

Om stekskysås > Äts ej

Om vinsåser > Äts ej

Om Caręme > Äts ej

Sås till nöt, vilt, inälvor > Äts ej

ā la bordelaise > Äts ej

Tillagning (20 min )

  1. Grundsås: Tillred brun grundsås (sause brune eller jus lié, se separat recept via länk nedan). Tidsåtgång här ej medräknad.
  2. Ta köttet ur pannan, och skeda bort överflödigt fett, så att högst 2 matskedar återstår.
  3. Finhacka lök. Tillsätt detta i pannan och stek någon minut. Tillsätt vin och kryddor. Koka ner till halv mängd.
  4. Tärna och mjuka upp oxmärgen 2-3 minuter i hett vatten.
  5. Tillsätt brun grundsås eller buljong med redning. Låt sjuda i 3-4 minuter tills såsen tjocknat något. Smaka av.
  6. Tillsätt oxmärg och skaka såsen över svag värme i någon minut eller två. Såsen får inte ens komma i närheten av att sjuda. Servera på varma tallrikar. Garnera gärna med hackad persilja.

Kockens kommentar

Sauce bordelaise är en mörk stekskysås med bordeauxvin som monteras med smör eller oxmärg. Det finns olika varianter. Mästerkocken Caręme (se dito) använder bland annat sauternevin och sauce espagnole i sitt recept. Recept med beteckningen "bordelaise" serveras i allmänhet med en Sauce bordelaise. Såsen passar utmärkt till smakrikt nötkött som oxfilé och inälvor som njure. Klassisk sås till kalvnjure (Rognons de Veau ā la Bordelaise). Läs mer > Om stekskysås.

Tillhörande recept

Sauce brune, brun grundsås

Jus lie, avredd sky

Jus lié/avredd sky på koncentrerad fond

Ragnons veau ā la Bordelaise

Fler recept inom Mörka såser, skysåser

Liknande recept som Sauce bordelaise, mörk stekskysås med bordeaxvin och oxmärg