För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Foto: Wikimedia Commons

Gifflar bakade på färdig smördeg

Lägg till ingredienser

Bitar: 8

Smördeg färdig

1.0 

förp.

Ägg

1.0 

styck

Strösocker

1.0 

msk

Salt

0.5 

tsk

Brödpensel >

 

 

Bakplåtspapper

 

 

 

Kockskolan:

 

Om gifflar, croissant >

 

 

Om smördegar >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 356

Kcal / portion: 140

GBR (GI) / port: 3

Recept: 1117 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 24%

Kolhydrater: 30%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 39 gram)

Ingredienser

Visa:

Smördeg färdig 1.0 förp. 88%

Ägg 1.0 styck 6%

Strösocker 1.0 msk 5%

Salt 0.5 tsk 0%

Brödpensel > Äts ej

Bakplåtspapper Äts ej

 

Kockskolan:

Om gifflar, croissant > Äts ej

Om smördegar > Äts ej

Tillagning (20 min + 20 min )

  1. Förbered: Det finns färsk smördeg på rulle (10x20cm) eller frysta plattor (8x17cm) att köpa i butik. Skär trianglar av rulldegen (10x20 = 8 per rulle). Frysta plattor tinas lätt och skärs diagonalt till två trekanter. Lägg bitarna i kylskåpet, helst på bricka med smörpapper så att de inte klistrar ihop och smörpapper mellan lagren (8 st per lager passande till en plåt). Degen skall vara så kall som möjligt när den sätts in i ugnen. Baka i omgångar om fler än 8 bitar önskas och låt bitarna ligga kvar i kylskåpet tills nästa omgång bakas.
  2. Sätt ugnen på 225-250°C, minst en halvtimme i förväg, så att den är riktigt genomhet inför bakning.
  3. Ta fram plåt/-ar och lägg på bakplåtspapper eller smöra plåten. Ta fram brödpensel. Var förberedd så att du kan arbeta snabbt.
  4. Vispa upp ägg med socker och salt.
  5. Forma: Ta ut en omgång degbitar från kylskåpet. Rulla ihop varje bit löst från kortsidan in mot spetsen. Böj brödet till en halvmåne och lägg över på plåt. Pensla försiktigt med äggvisp.
  6. Grädda en plåt i taget i 5-10 minuter tills degen rest sig ordentligt och fått fin färg.
     

Kockens kommentar

Franska croissants tillagas på croissantdeg, en variant av smördeg som innehåller bagerijäst (läs mer > Om smördegar). Man kan tillaga sin egen smördeg, vilket dock är ganska omständligt. Se recept via länk nedan > Hemlagad smördeg.

Alternativ

Hembakade gifflar

Briecroissant

Skriv in en kommentar.

Fler recept inom Små bröd, frallor, kuvertbröd

Liknande recept som Gifflar bakade på färdig smördeg