
Havskräftsoppa (förrätt)
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 135

Kcal / portion: 425

GBR (GI) / port: 0
Recept: 1700 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 10%
Kolhydrater: 2%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Havskräftstjärtar råa 250.0 gram 16%
Vitt vin 0.5 dl 2%
Olivolja 1.0 msk 7%
Salt 1.0 krm 0%
Stekpåse Äts ej
Olivolja 3.0 msk 20%
Schalottenlök 1.0 styck 1%
Morot 35.0 gram 1%
Rotselleri 35.0 gram 1%
Lagerblad 1.0 blad 0%
Tomatpuré konserv 1.0 msk 0%
Vetemjöl 1.0 msk 2%
Vatten hett 5.0 dl 0%
Hummerfond konc. 1.5 msk 3%
Vitt vin 1.0 dl 4%
Konjak/brandy 0.5 msk 1%
Persiljekvistar 3.0 styck 0%
Vispgrädde 2.0 dl 42%
Citronjuice 0%
Dill 0%
Kockskolan:
Ger 1 tallrik/portion
Om skaldjursbuljong > Äts ej
Kock: Brobergs Fisk
Tillagning
- Tina havskräftstjärtarna.
- Sätt ugnen på 250°C.
- Lägg kräftstjärtarna tillsammans med vin, olivolja och en stor nypa salt i en stekpåse och förslut den.
- Lägg påsen på en kall plåt och klipp av en liten bit på ena hörnet. Låt hörnet ligga uppåt så att inte vätskan rinner ut. Sätt in i ugn i 5 minuter.
- Öppna stekpåsen försiktigt, ta ut kräftstjärtarna och spara vätskan till senare. Låt stjärtarna svalna och skala dem sedan försiktigt så att du får hela stjärtar. Lägg köttet åt sidan.
- Finhacka lök, morot och rotselleri.
- Dela kräftskalen i bitar och stek dem i olivolja i några minuter.
- Tillsätt lök, morot, rotselleri och lagerblad och fräs det i några minuter. Lägg i tomatpurén den sista minuten.
- Ta av kastrullen från värmen och rör ner vetemjöl. Häll på vätskan från stekpåsen, vatten, hummerfond, vin och konjak. Tillsätt några persiljekvistar. Låt koka utan lock i 20 minuter.
- Sila soppan. Häll i grädden och koka upp. Smaka av med salt, peppar och lite pressad citron.
- Häll upp i soppskålar, dekorera med kräftstjärtarna och lite dill.
Kockens kommentar
Så kokar man kräftbuljong, se recept > Koka kräftbuljong. Har man sådan ersätter man vattnet med detta och begränsar eller utesluter hummerfonden. Läs mer > Om skaldjursbuljong. Dubbla mängderna om rätten serveras som huvudrätt.Passar till
Fler recept inom Varm förrättssoppa
Liknande recept som Havskräftsoppa (förrätt)
-
Consommé, klar/klarad buljong
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Consommé Julienne, Consommé Brunois - klar grönsakssoppa
Tid: 30 min (+ 24 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Consommé ā la Royale, klar soppa med fin äggstanning
Tid: 20 min (+ 24 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Hummersoppa (förrätt)
Tid: 14 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Skummig lök- och fänkålssoppa med lax, smaksatt med saffran (förrätt)
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Rent-a-Chef
-
Fisk- och räksoppa (förrätt)
Tid: 15 min (+ 10 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Fin hönsbuljongsoppa, förrätt
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Krämig musselsoppa under smördegstäcke
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Havsbondens soppa (förrätt)
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Japansk misosoppa (förrätt)
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan