Havskräftsoppa (förrätt)

Havskräftsoppa (förrätt)

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Havskräftstjärtar råa

250.0 

gram

Vitt vin

0.5 

dl

Olivolja

1.0 

msk

Salt

1.0 

krm

Stekpåse

 

 

 

Olivolja

3.0 

msk

Schalottenlök

1.0 

styck

Morot

35.0 

gram

Rotselleri

35.0 

gram

Lagerblad

1.0 

blad

Tomatpuré konserv

1.0 

msk

 

Vetemjöl

1.0 

msk

Vatten hett

5.0 

dl

Hummerfond konc.

1.5 

msk

Vitt vin

1.0 

dl

Konjak/brandy

0.5 

msk

Persiljekvistar

3.0 

styck

 

Vispgrädde

2.0 

dl

Salt och vitpeppar

 

 

Citronjuice

 

 

Dill

 

 

 

Kockskolan:

 

Ger 1 tallrik/portion

 

Om skaldjursbuljong >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 135

Kcal / portion: 425

GBR (GI) / port: 0

Recept: 1700 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 10%

Kolhydrater: 2%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 315 gram)

Ingredienser

Visa:

Havskräftstjärtar råa 250.0 gram 16%

Vitt vin 0.5 dl 2%

Olivolja 1.0 msk 7%

Salt 1.0 krm 0%

Stekpåse Äts ej

 

Olivolja 3.0 msk 20%

Schalottenlök 1.0 styck 1%

Morot 35.0 gram 1%

Rotselleri 35.0 gram 1%

Lagerblad 1.0 blad 0%

Tomatpuré konserv 1.0 msk 0%

 

Vetemjöl 1.0 msk 2%

Vatten hett 5.0 dl 0%

Hummerfond konc. 1.5 msk 3%

Vitt vin 1.0 dl 4%

Konjak/brandy 0.5 msk 1%

Persiljekvistar 3.0 styck 0%

 

Vispgrädde 2.0 dl 42%

Salt och vitpeppar 0%

Citronjuice 0%

Dill 0%

 

Kockskolan:

Ger 1 tallrik/portion 

Om skaldjursbuljong > Äts ej

Tillagning

  1. Tina havskräftstjärtarna.
  2. Sätt ugnen på 250°C.
  3. Lägg kräftstjärtarna tillsammans med vin, olivolja och en stor nypa salt i en stekpåse och förslut den.
  4. Lägg påsen på en kall plåt och klipp av en liten bit på ena hörnet. Låt hörnet ligga uppåt så att inte vätskan rinner ut. Sätt in i ugn i 5 minuter.
  5. Öppna stekpåsen försiktigt, ta ut kräftstjärtarna och spara vätskan till senare. Låt stjärtarna svalna och skala dem sedan försiktigt så att du får hela stjärtar. Lägg köttet åt sidan.
  6. Finhacka lök, morot och rotselleri.
  7. Dela kräftskalen i bitar och stek dem i olivolja i några minuter.
  8. Tillsätt lök, morot, rotselleri och lagerblad och fräs det i några minuter. Lägg i tomatpurén den sista minuten.
  9. Ta av kastrullen från värmen och rör ner vetemjöl. Häll på vätskan från stekpåsen, vatten, hummerfond, vin och konjak. Tillsätt några persiljekvistar. Låt koka utan lock i 20 minuter.
  10. Sila soppan. Häll i grädden och koka upp. Smaka av med salt, peppar och lite pressad citron.
  11. Häll upp i soppskålar, dekorera med kräftstjärtarna och lite dill.

Kockens kommentar

Så kokar man kräft­buljong, se recept > Koka kräft­buljong. Har man sådan ersätter man vattnet med detta och begränsar eller utesluter hummerfonden. Läs mer > Om skaldjursbuljong. Dubbla mängderna om rätten serveras som huvudrätt.

Passar till

Koka kräftbuljong

Fler recept inom Varm förrättssoppa

Liknande recept som Havskräftsoppa (förrätt)